Re: Re: Re: myšlenkové stereotypy - zánik volby postupů


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jj , posláno: 24.9.2009 10:21:19, z adresy: 125.87.2.22

"ač vcelku nerad, budu ti muset asi dát za pravdu.. Udělal jsem si takové výpočty z MS, které měly mnou nastíněné teze potvrdit, a oni je bohužel nijak zvlášť nepotvrzují a i když jsou zde faktory, které by to mohly způsobit, jsem tím sám zaskočen."

tak zde jsem ukončil diskuzi o konci klasiky, ale nakonec se k ní ještě vratím, jelikož jsem změnil názor.

Z jednoduché analýzy mi sice vyšlo, že se rozdíly mezi prvními závodníky na MS v čase nezmenšují, ale řekl bych, že jsme zde dostatečně nerozebrali faktory, které k tomu vedou, a tedy, že jsem se ve svém o NEZÁNIKU závěru ukvapil:

a) díky více disciplínám v rámci OB se speciálnímu tréninku na klasiku věnuje méně běžců - tedy pokud by MS bylo jako dříve - 1 závod klasiky a 1 závod zkrácený (úsek štafet), pak si dovolím tvrdit, že by došlo k mnohem většímu vyrovnání časů mezi top běžci

b) závod na klasice neběží celá špička a část učastníků běží v únavě = pokud by bylo před klasikou týden volna, pak by opět byly časy mnohem vyrovnanější

c) vůbec jsme nezmínili vliv ZNÁMÝ vs. NEZNÁMÝ terén. Pro MS, které probíhá ve známém terénu (starší kvalitní mapy), bude klasika vždy vyrovnanější než pro MS v neznámém terénu. Jelikož ale počet panenských terénu se s množstvím závodů změnšuje, trend k čím dál větší vyrovnanosti je neoddiskutovatelný.


Tedy stejně jako Schumpeter předpověděl zánik kapitalismu (narozdíl od Marxe díky jeho úspěšnosti), předpovídám do 10ti let zánik důležitosti volby postupů na elitní úrovni (a opět díky úspěšnosti - tentokrát závodníků).


ostatně podobné si uvědomil i jeden z nejlepších běžců všech dob Rostrup už v roce 2002:
"In most Scandinavian terrain route choice isn't decisive. Problems usually come in the last 50-100 meters in to the control."



díky ZBM za pěkné MČR, ale pravděpodobně bylo poslední...






>"Ale kdepak, vymýšlíš si věci a pak je vydáváš za fakta. Vše závisí na terénu a staviteli. Nelze to takto zobecňovat."
>
>ač vcelku nerad, budu ti muset asi dát za pravdu.. Udělal jsem si takové výpočty z MS, které měly mnou nastíněné teze potvrdit, a oni je bohužel nijak zvlášť nepotvrzují a i když jsou zde faktory, které by to mohly způsobit, jsem tím sám zaskočen.
>
>Pokud by se někdo chtěl podívat, tak zde jsou na časové přímce položené časové rozdíly ze všech mistrovstvích světa v disciplíně klasika:
>http://janzic.blogspot.com/2009/09/ztraty-na-ms.html
>
>z oněch grafů plyne pro mě překvapivé zjištění, že mezi 1. a 2. závodníkem a ani mezi 1.-3. závodníkem se rozdíly v čase zmenšují jen velmi pomalu, ne-li v poslední době vůbec.
>
>Grafy tak spíše ukazují, že se od pádu Berlínské zdi rozšířila světová špička - mezi 5. až 15. místem klesají rozdíli, ale mezi top běžci 1.-5. to stále pěkně skáče v závislosti na terénu (a pravděpodobně na umístění klasiky v závodním týdnu, zda běžci jsou odpočatí či nikoli).
>
>je to docela zajímavé, udělám to i pro zbylé disciplíny (a zároveň yby to mohlo být zajímavé i pro analýzu MČR na klasice, zda díky zavedení 2denního formátu se nezvětšili rozdíly (i když zde bude hrát velkou roli současný pravděpodobně pokles výkonosti na klasice u většiny běžců).
>
>
>
>
>>Ale kdepak, vymýšlíš si věci a pak je vydáváš za fakta. Vše závisí na terénu a staviteli. Nelze to takto zobecňovat.
>>
>>
>>>„Na elitní, ale i amatérské úrovni hraje VOLBA postupu důležitou roli a může rozhodnout celý závod“
>>>
>>>zde se motáme v tom, co je vlastně na té volbě a její realizaci náročné. Samozřejmě existují různé vybrané trasy - volby - ale to jen proto, že běžci nejsou schopni rozeznat, která je lepší. Tedy pokud bych na kontrole 14 zastavil závodníky a zeptal se jich na postup 15, které varianty přicházejí v úvahu, dostal bych jako odpověď 3-4 varianty, které by všichni běžci (pokud jde o stejně techicky vybavené běžce) ohodnotili jako rovnocené.
>>>
>>>Tím pak vzniká ona možnost volby - varianty se zdají být rovnocené - ale o tom, zda tomu tak opravdu bude či o tom, která je lepší, rozhodne až náhoda - generalizace mapy a další - NEZÁVODNÍ faktory.
>>>
>>>
>>>tedy pokud bych doplnil tvůj výrok:
>>>„Na elitní, ale i amatérské úrovni hraje VOLBA postupu důležitou roli a může rozhodnout celý závod, ALE je to z důvodu toho, že se dopředu nedá poznat, jaká varianta je lepší či horší a do hry tak vstupuje náhoda“
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>>"na elitní úrovni již VOLBA postupu nehraje velkou roli"
>>>>
>>>> Tvůj závěr je jen plácnutí vlastního názoru. Nemá nic společného se skutečností, jak vypadá na MS.
>>>>
>>>>V Olomouci na TrekTreku bylo vidět několik variant a spousta různých realizací těchto variant. Když si na stránkách www.postupy.cz najdeš nominační klasiku (taky se můžeš mrknout do časopisu, kde to máš i s komentářem) najdeš různorodost v absolvování postupů.
>>>>
>>>>Čili já tvrdím
>>>>„Na elitní, ale i amatérské úrovni hraje VOLBA postupu důležitou roli a může rozhodnout celý závod“
>>>>
>>>
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)