OB turistika

Kdy na sever nejezdit?

Sezóna švédského OB je rozkouskovaná. Zatímco v Česku se závodí v podstatě od konce března do konce října s tím, že prázdniny dělí OB rok do 2 bloků, ve Švédsku je situace drobně odlišná. Kromě prázdnin, které jsou však výrazně kratší, je orienťák tabu ještě v období od poloviny května do poloviny června, kdy mají zvířata mladé, a zhruba v prvních dvou týdnech v říjnu, kdy je naopak lovecká sezóna. V překladu: Co nechali orienťáci se na jaře rozmnožit, to je třeba zase na podzim zredukovat na původní stav.

Kdy na sever jezdit?

Z výše uvedeného vyplývá, že velká část švédské sezóny se dá s českou celkem dobře kombinovat. Optimální pro českého orienťáka je přijet na období v druhé polovině dubna (do Tiomily) a na konec českých prázdnin (druhá polovina srpna). V těchto obdobích taky probíhá i část švédských mistrovství a každý si tak může ověřit, jaká je jeho forma ve srovnání se světovou špičkou. Nespornou výhodou je taky to, že v této době ještě (už) není tolik komárů. Kempy začátkem července bývají celkem krvavé… Na rok 2012 je dokonce překryv švédských mistrovství s českými velkými závody téměř nulový. Stačí být registrovaným členem některého ze švédských klubů a můžete startovat.

Jaké očekávat výsledky

Neběháte-li pravidelně finále na MS, pak bídné. Pro Čecha je celkem nepředstavitelné, proč seveřeni kladou takový důraz na štafety, když v Česku to je v podstatě jen doplněk individuálního sportu, kterým OB bezesporu je. Čech je především individualista (jak nejlíp dopadnout na MČR, v rankingu, v žebříčku,…), Švéd je týmový hráč (jak nejlíp dopadnout na Tiomile, Jukole,…). Důvod je prostý. Při švédské konkurenci je minimum těch, kteří mají šanci se umísťovat na předních místech na mistrovstvích a v žebříčcích. Aktuální vzorec přepočtu umístění v českém a švédském rankingu bych viděl zhruba na sv=cz*10+50. V překladu 20 flek v Česku bude tak 250 ve Švédsku. Ověřeno v praxi. Postup do finále A na MČR odpovídá při srovnatelném výkonu zhruba finále C ve Švédsku – pokud se tedy něco jiného než A běží – na mistrovství na klasice si ten, kdo nepostoupí do A, balí švestky a frčí domů… Na oblastním žebříčku zpravidla nafasujete 5-10 minut i přes bezchybný výkon. To vše vede k tomu, že opravdovou a jedinou rozumnou motivací, proč po sezóně 6 měsíců potmě a ve sněhu dřít, je to, že podobně přesvědčíte dalších devět stejně průměrných šílenců a vydáte se s nimi na začatku května strávit mrazivou noc do ledových bažin. Ptáte se zda to stojí za to? Rozhodně ANO! Právě jsem totiž dobil lampu a opět vyrážím vstříc severské noci…

2.2.2012, Severské zápisky

Bestíkovo orientační labužnictví

orientační běh, cestování, fotografie