Ženy

Severské ženy jsou především emancipované. Řídí autobusy, skáčou na lyžích a hrají fotbal. Pozor však na projevy přílišné galantnosti. Ta může být považována v lepším případě za nevhodnou, v horším rovnou za harašení. Aktuálním módním hitem jsou legíny. Nezávisle na věku, velikosti pozadí a šířce stehen. Na velikosti pozadí a šířce stehen je naopak závislá délka topu či trička. Nepřímo úměrně. To oko estéta nepotěší. Vše vždy doplňují konversky.

Víno

V zájmu toho, aby se obyvatelé během dlouhých zim neuchlastali, byla zavedena prohibice. Alkoholické nápoje nad určitou hranici (Švédsko 3,5%) člověk nekoupí jinde než ve specializovaném státním obchodě. Vzhledem k omezené otvírací době, především o víkendech, je třeba večírky plánovat dopředu. Vyráží-li skupina lidí ven na akci, pak začátku vždy předchází preparty. Ta je ekvivalentem intervalového tréninku. Během 30 minut vypít co nejvíce. Po každé akci následuje afterparty. Tempo stejné jako na preparty, délka dle libosti. Na samotné akci se moc nepije, alkohol v restauracích a klubech je značně předražený (1 pivo cca 65 SEK). Jdete-li na akci k někomu domů, pak si vždy vemte to, co budete pít. Hostitel pití nezajišťuje a mohli byste zůstat na suchu. Z českých nápojů uspějete především se slivovicí. Hlavně mezi slečnami. Na pány je příliš silná. Dámy si chodí přidat.

Zpěv

Švédi jsou pyšní na své hudební vlohy. Co Švéd, to muzikant. Díky obecně rozšířené znalosti angličtiny se ve světě prosadila spousta švédských skupin a zpěváků. Abbu zná každý, Robyn už možná taky. Severské rádia jedou pouze hity. Během 3 hodin v autě je budete znát taky. Teenager bez iPhone a Spotify je úplně out.

Příště už určitě něco o tréninku.

Bestíkovo orientační labužnictví

orientační běh, cestování, fotografie