Pro nudlofily (=orientační běžce, kteří věří tomu, že těstoviny jsou jedinou správnou stravou a bez uhlohydrátů nohy v lese nefrčí) přidávám tip na zpestření těstovin.

Klasické těstoviny se i ve studentské variantě (svého času na kolejích frčelo několik variant: samotné těstoviny, když nic nebylo, nebo těstoviny s kečupem, jako standard, nebo těstoviny deluxe, tzn. s kečupem a sýrem) dají posunout o pár úrovní výše použitím správných přísad.

Pesto je klasická italská zelená omáčka z bazalky. Lze koupit v obchodě, lepší je ale vyrobit osobně. Postup je jednoduchý a zvládne jej kdokoliv. Kupte čerstvou bazalku, sáček piniových oříšků a parmezán (strouhaný). Slušný panenský olivový olej, pár stroužků česneku a mořskou sůl určitě máte doma. Do mixéru nalijte sklenku oleje, 3-4 hrsti bazalkových listů, 3 stroužky česneku (pokud máte čínský tak i více), špetku soli, 2 polévkové lžíce  piniových oříšků a parmezánu, co se vejde (třeba i 10 lžiček)… :-) To celé rozmixujeme, teda pokud se vyloženě nechcete drbat s hmoždířem… Vznikne hutná olejovitá omáčka (takhle nějak to vypadá), která se dá dlouhodobě skladovat ve sklenici v ledničce.

Těstoviny (např. penne) pak doporučuji podávat jen s pestem a nastrouhanou mozzarellou. V jednoduchosti je síla a hlavně chuť.

11.5.2011, Z kuchyně

Bestíkovo orientační labužnictví

orientační běh, cestování, fotografie