U příležitosti včerejšího uvedení nového modelu Forerunner 610 GPS hodinek společnosti Garmin by nebylo od věci mrknout na přehled zařízení, která lze pro účely OB použít:

  1. GPS data loggery – zařízení bez displeje s USB konektorem pro stahování dat, v podstatě taková USB klíčenka s GPS čipem. Cena 1-3 tis. Kč, kvalita s otazníkem. Pro pasivní záznam OB závodu asi použitelné, pro trénink nikoliv a je tedy nutné mít navíc i sporttester.
  2. GPS budíky – speciální kategorie hodinek, kde máte pocit, že na ruce vlečete půl počítače. Nemáte-li pořádnou tlapu, tak hodinky přesahují průměr zápěstí ze všech stran. Typickým příkladem je Garmin Forerunner řady 2xx, 3xx, dále např. v Česku oblíbený Navilock a jiné. Použitelnost pro OB stejná jako u kategorie 3, pouze velikostně trochu nepraktické. Výhodou nižší cena, 4000-6000 Kč.
  3. GPS hodinky – velikost normálních hodinek a navíc GPS funkce. V kombinaci s hrudním pásem ideální náhrada sporttesteru. Doposud od Garminu modely 405/410, nově 610. Existují i použitelné modely od firem jako Suunto, Casio atd., v OB jsem je zatím nezaznamenal. Cena v řádech 5000-9000 Kč.
  4. Sporttestery s GPS modulem – klasické sporttestery, jako třeba Polar, v kombinaci s GPS snímačem. Řešení, které podle mě patří do muzea. Polar v tomhle zaspal a nabízet špičkový sporttester s velkým GPS snímačem na paži nebo nárt v cenách vysoce nad 10000 Kč je už dnes možná trochu naivní (ve srovnání s tím, že totéž dostanu u Garminu za polovinu).

Sám používám Garmin Forerunner 405 už více než 2 roky a zaznamenaných téměř 800 hod a přes 7000 km svědčí o tom, že kvalita provedení je solidní (při představě toho, v jakém počasí a podmínkách se člověk při OB pohybuje) a rozhodně to byly velmi dobře utracené peníze.

Jednou z výhod GPS je i to, že „tréninkový deník“ vytvoříte automaticky pouze exportem dat z hodinek. Např. u Garminu je zálaha dat směřována do XML souboru (byť je s příponou tcx – není problém přejmenovat), který lze v Excelu 2007/2010 použít jako datový zdroj. Proces Nahrání dat z hodinek -> Export z programu -> Načtení v Excelu je pak otázkou minut, jde-li vám jen o statistiku bez detailních popisků…

Co hodinkám s GPS dnes chybí?

  • Jednoznačně větší výdrž baterky – většina zařízení umí cca 10 hodin provozu GPS, pak je nutno nabíjet. 20-30 hodin bych považoval za ideální.
  • Barometrický výškoměr. Měření nadmořské výšky z GPS je v podstatě nepoužitelné pro záznam stoupání a klesání při běhu. GPS signál zpravidla v lese dost kolísá a výsledky jsou hodně nepřesné, v praxi 2-3x více převýšení, než skutečně absolvujete.

Má-li někdo zájem o informace k modelu Forerunner 610, pak doporučuji následující odkazy:

A jedno propagační video na závěr:

13.4.2011, GPS, Orientační běh

Bestíkovo orientační labužnictví

orientační běh, cestování, fotografie