Re: Re: Ranking v nasledujicich mesicich - stejná diskuze ve SWE


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jj , posláno: 15.7.2009 8:26:09, z adresy: 78.142.140.194

"že jsem dal i na H12 skoro neřešitelný přes kilometr dlouhý postup! A já ho klidně zařadím i na "middle", pokud bude mít hodnotu. Osobně tvrdím, že základní pravidla stavby klasiky a krátké jsou totožné"

tím víceméně jen zmiňuješ to, že to, co je na OB z pohledu techniky orientace náročné, jsou partie middlu, nikoli z klasiky. I na 35 minutách pro hlavní kategorii je prostor na 1-2 delší postupy kolem 1 km.
Ale stavitel middlu naštěstí nemá prostor pro královské obíhačky (já jsem si je nazval pracovně "královské zívačky") na 3-4 kilometry.

Z klasiky pak zbyde jen délka zátěže jako to, co ji odlišuje. Ale to nemá smysl porovnávat, maraton je úplně stejně hodnotná disciplína jako 1500m, jen se běží jiným tempem a běží ji jiní běžci (a to jsem zde rozvíjel minule, že spousta OB běžců se díky svému somatotypu na ultravytrvaleckou záležitost typu klasiky nehodí).

Mě osobně klasika v H21 vůbec nebaví a z klesajícícho zájmu o tuto disciplínu (letos stačilo na start v H21E na Šumavě být kolem 100. místa v rankingu) usuzuji, že nejsem sám. Proto doufám, že do budoucna se budou více rozvíjet sprinty a middle, klidně i jen pro tuto kategorii. Alespoň tím dojde k odlišení závodění od hobby sportu.

Nyní jedu pořádat víkednový Vysočina Cup, děkuji za velmi podnětnou diskuzi.


>K základnímu problému, že dlouhý postup v českých podmínkách je volba cestovky zprava či zleva (při závodě jen obtížně rozhodnutelná) musím souhlasit. Štvali mne semináře na Seči, kde z 3 kilometrového postupu dělali modlu a cíl klasiky. Na druhé straně jsem před 4 týdny postavil závod, kde mi bylo vyčítáno, že jsem dal i na H12 skoro neřešitelný přes kilometr dlouhý postup! A já ho klidně zařadím i na "middle", pokud bude mít hodnotu. Osobně tvrdím, že základní pravidla stavby klasiky a krátké jsou totožné a závodníci mi dávaj v cíli souhlas - snad jen to předepsané měřítko mapy dává disciplíně jinou dimenzi. Ale to spousta pořadatelů zkouší to měřítko každoročně obejít.
>
>Nesouhlasím s tím, že klasika se má utlumit, protože není zájem, protože proběhnout se 90 či 150 minut, je pro dost lidí to, co v orienťáku hledaj. Akorát se neptej mne, jako jeden pořadatel DT, proč se jako propagátor klasiky a DT už na takové závody nehlásím. Když dosahuji i na krátké přes 10 minut na kilometr, tak už holt na to ve svém věku nemám, leda s tou bandaskou piva. Ale tu si rád dám až po výkonu.




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)