Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Ranking v nasledujicich mesicich - stejná diskuze ve SWE


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jj , posláno: 14.7.2009 17:26:43, z adresy: 213.220.233.230

Sosno,
z tvých příspěvků jsem nabyl dojmu, že jsi milý člověk, proto bych řekl, že se zde jen motáme v labyrintu pojmů a slov, ke kterým si ale každý přidáváme jiné hodnoty.

Já se klasické disciplíně nevysmívám, jen jsem zde několikrát uvedl, že hlavně v kontinentálních lesích se spoustou cest jest převážně o běhu - a to jiz o behu ultravytrvaleckem. Jelikož jsem si vybral OB a nikoli dlouhý kros typu Lindigoloppet, pak mě samozřejmě více baví sice kratší ale zato rychlejsi a technictejsi discipliny.
(zde dodam, ze jedinou zachranou zabavnosti klasiky v ČR by byla moznost poradat ji jen v noci)

Jako argument ti dodám 2 postupy z klasiky, které jsou médii prezentovány jako jakýsi vrchol OB.

Prvnim je postup z MS v Olomouci – „ kralovsky postup“ z klasiky. Cely problem – obehnout zprava po lesni ceste ci obehnout zleva po asfaltu. Pokud ti to prijde jako nejake vzrúšo, pak me nikoli, obe volby zavání velkou nudou a nutností nasadit sluchátka od IPODa na uši.

Druhý postup je pak z letošního SP v Oslu a postup 25: Martin Johansson vs. zbytek (http://www.ultimate-orienteering.com/?p=1286). Celá krásná pohádka o důležitosti volby postupu leží jen ve špatném ohodnocení průběžnosti zeleného šrafování většinou běžců, které se ukázalo pomalejším než obvykle bývá, jinak by tam ta většina neběžela.

Tedy z obsahu klasiky mi zůstává jen nakonec ta fyzická náročnost (a dohledávky, které jsou partií z middle). Fyz. náročnost ovšem mají i ostatní sporty, kvůli tomu si člověk orientační běh nevybírá, to dělá OB jen jeden z mnoha vytrvaleckých sportů v přírodě.


Co mi z celého povídání plyne: klasiku postupně utlumovat – ostatně generace, které na ni vyrostli, již z OB pomalu odchází - a rozvíjet zbylé disciplíny (middle, sprint a jako náhradu za klasiku noční - dlouhé postupy a lehčí dohledávky).

Zároveň mládeži neblbnout hlavu s nějakou drsností, na to slyší již jen opravdu pár ztracených případů.



Ohledně HROBu a Rogainingu ti nechci brát iluze, ale v obou mám skvělé úspěchy (v rogainingu dokonce medaili z MS :-)) a po počátečním nadšení mi tyto disciplíny nakonec přijdou dobré jen pro dotrhání starých běžeckých bot.



Pro Npyřin:
já to chápu, ale nevidím ve více rozbězích problém, resp. by si vždy mohl pořadatel stanovit, kolik rozběhů zvládne (či účast koliks běžců má na závody povoleno).



>Pokud myslíš podstatou orienťáku hraní si na lesní drsňáky, co odklušou 90 minut v terénu a podávají to za hrdinství, pak to jsem opravdu nikdy nepochopil.
>- ano přesně toto myslím (takže pochopil), zvlášť když to dále znevažuješ -
>jako nekonečný výlet po lesích nejlépe s bandaskou piva a hlazením si bříška někde pod smrčky jak v Hrabalových románech.
>
A můžu tě ubezpečit, že takto neprobíhá ani 24 hodinový rogaining ani horský OB a tam už o lesní drs%náky určitě jde.
>
>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)