Re: Re: Re: Re: Je to vůbec orienťák


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Marťa , posláno: 10.5.2009 22:56:58, z adresy: 217.77.165.52

Nevím, proč by mě měl na sprintu předbíhat někdo, kdo je hluboko za mou rankingovou pozicí, kterou si už nejmíň 10 let pracně buduju (těch peněz a času, co to stálo, hrůůůza), jen pro to, že je zrovna rychlejší, protože denně 10x oběhl barák (kdežto já chodím běhat do lesa, protože nejsem na hlavu... ale logicky si to můžu dovolit jen asi 2x týdně, neb je to velice časově a hlavně finančně náročné - musím dojet do lesa na kole, nedej bože autem (to když je ošklivě nebo se mi na kole nechce, protože je to do kopce)) Hlavně ten čas, to je fakt strašný, půl hodiny cesta, čtvrt hodiny kecání v šatně,hodina běhání,půl hodiny kecání,půl hodiny cesta a doma aby šel člověk rovnou spát nebo co.
V tom teda žádnou spravedlnost nevidím, takže bych start na sprintu omezila tak na max. 20 lidí (podle rankingu samozřejmě). Nebo radši jen 15, protože 15. místo zní trochu líp než 20.
No ještě bych podotkla, že na MČR stejně nepojedu, protože je mi tahle disciplína vlastně ukradená a budu radši v práci:)


>nevím, jestli se díky venčení pejska dá být mistrem republiky (či světa) ve sprintu. Ale efektivním (tedy rychlostním a silovým) tréninkem na 20-30 minut zátěže denně na sídlišti rozhodně jo.
>
>Možná jsem to měl napsat jinak - jsou sporty, které si stále zachovávají kouzlo v tom, že v nich může uspět člověk jen z domácí přípravy, např. atletika, box, plavání bez nejaké velké náročnosti na vybavení.
>
>A orientační běh má díky sprintu nyní rovněž takovou disciplínu, jelikož sprintová technika není tolik náročná jako lesní. Z toho důvodu je pro mě např. na MS sprint nejzajímavější disciplínou, jelikož zde mají o dost větší šanci uspět běžci z OB chudých národů.
>
>A podobně se můžeme podívat i na MČR ve sprintu. Je zde vcelku dost běžců, co v lesních disciplínách už nikdy nic kloudného nepředvede, ale efektivním tréninkem na sprintu uspět mohou.
>
>Bohužel jim v tom současný systém uzavřených sprintových soutěží brání.
>
>
>Jinak proti cizím názorům nic nemám, pokud jsou podepřeny argumenty (resp. názor neexistuje, existuje pouze argument).
>
>
>>A čím že si to zaslouží? Hoch co chodí venčit psa kolem baráku, aby porazil běžce co se zodpovědně připravuje a po práci se dotlačí jít si trochu zaběhat. Mně to moc spravedlivé nepřijde. Ale tuto mou odlišnost v názorech mi asi nebudeš tolerovat co?
>>
>>
>>>Ale cílem bylo upozornit na jeden aspekt sprintu, na který se rádo zapomíná, a sice že jde o nejvíce spravedlivou disciplínu s ohledem na "podmínky přípravy".
>>>
>>>Pokud se podíváme na světové závody, kde je vše tak trochu víc patrné než na domácích kolbištích, pak vidíme díky přetechnizování middlu nutnost nabíhat kvanta a kvanta kontrol v relevantních terénech.
>>>Trénink na klasiku je svoji náročností pak spíše pro profi či semiprofi sportovce.
>>>
>>>Ale sprint tahle vnější omezení vůbec nemá, může v něm uspět jak chuďas, který doma po práci běhá kolem baráku, tak profi sportovec.
>>>
>>>a to je důvod, proč je sprint nejlepší disciplínou. To, zda daný běžec uspěje či nikoli, závisí jen a jen na daném běžci.
>>>
>>>Sprint tak stále ještě nese plamen poselství o vítězství spravedlnosti.
>>>
>>>Ale díky současným sprintovým soutěžím tento plamen pomalu dohořívá.
>>>
>>>
>>>>kde tolik nerozhoduje časově a finančně náročná mapová příprava a trénink v lese
>>>>
>>>>Když to čtu - Je tedy sprint vůbec orienťák?
>>>
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)