diví diváci se diví


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Honza Kramoliš , posláno: 12.1.2010 14:59:26, z adresy: 212.47.23.108

Ale ve větě, cituji:
***To je totiž přesně případ orientačního běhu, kdy díky tomu, že zde nejsou žádní diváci zvenčí, jsou do nich napasováváni samotní orientační běžci.***
je hluboká a smutná pravda.


Milý Heňo,
slovo "napasováváni" podle mého ani trochu nesedí. Přece jen už něco pamatuju, a pokud vím, bylo tomu od začátku vždycky tak, že diváky byli závodníci, nanejvýš ještě nějaký ten příbuzný. Nicméně nechci tady polemizovat s tím odborníkem na všechno, nýbrž právě s Tebou: Není na tom nic smutného - naopak je to velká výhoda. V podstatě všichni pořadatelé, pokud zrovna nepořádají, sami závodí, závodí trenéři, závodí kartografové. Každý, kdo nadává na pořadatele, měl alespoň nějakou možnost si sám zkusit pořádat (přesto někteří pořád nadávají docela dost). A všichni, kdo doběhli nebo mají dost času před startem, jsou diváky doběhu. To nám jiné sporty můžou jenom závidět. A pokud vím, nikdo z našich nejlepších orienťáků nemá svého impresaria.
Pokud jde o to, na co si stěžuješ, zoufalá snaha se orientuje na nalákání sponsorů. Nalákání medií a celebrit s tím dost souvisí, nalákání diváků taky trochu, ale zdaleka to není totéž. Pokud by se peníze od sponsorů využily např. pro přípravu kvalitních map, bylo by to skvělé. Jenže mapy na sprint nijak drahé nejsou.
A to je další hledisko: motivem přesouvání závodů do měst může být i pohodlnost: zpracovat mapu je snadné, stavitel trati se moc netrápí, protože toho stejně moc vymyslet nemůže, není třeba žádná logistika (parkování, hygiena, občerstvení). Hromadný start dá mnohem méně práce než intervalový atd.
Ovšem pokud se peníze od sponsorů použijí na ceny, bude zájem závodníků pořád velký. Ale s diváky to všechno souvisí opravdu jen okrajově.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)