Re: vydělat si orienťákem peníze?


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Honza Kramoliš , posláno: 5.3.2009 10:12:11, z adresy: 212.47.23.108

Původně jsem se chtěl držet jen srovnání těch dvojích MS. Ano: trestní oznámení je (jsou) problém MS v lyžování. Pokud se nemýlím, týkají se nakládání s veřejnými prostředky, a to konkrétně při zadávání zakázek. Použití veř. prostředků i zakázky byly při MS v OB nesrovnatelně nižší, a to je důvod, proč se pořadatelé podobným problémům vyhnuli.

Pokud mě nutíš mluvit o OB obecně, špatné je to, jestliže se vyznavači OB zatíží vyššími náklady a vydělané peníze se použijí jinde. Čím víc - tím hůř.

Konkrétně neziskovky fungují tak, že všechen zisk použijí na hlavní předmět činnosti: školy na vzdělávání, nemocnice na poskytování péče, naše kluby a svaz na orienťák. Při pořádání závodů jdou náhrady a přiměřená odměna pořadatelům do nákladů, zisk se potom dá použít např. na další odměny ve formě slev na klubové dresy nebo na účast na závodech (včetně zahraničních). Nebo na dotace závodů pro školy nebo na tvorbu nových map. Při rozumném startovném tak vydělané peníze zůstávají v orienťáku.

Pokud z pořádání uděláte podnikání, bude to mít tyto důsledky: pořadatelů zůstane velice málo, protože se jich tím víc prostě nemůže uživit. Tím získají dominantní postavení a hned potom zvýší startovné (protože jinak by se neuživili). Závodníci potom budou jenom platit a sami uspořádají maximálně tak zimní ligu. Navíc ztratí možnost reálně ovlivňovat (prostřednictvím svazu) formát závodů, časové a územní rozložení, strukturu soutěží a kvalitu závodů vůbec. To znamená za více peněz méně muziky.

Mimo pořádání závodů je ovšem podnikání bez problémů - prodej sportovního vybavení, cestovní kanceláře a jiné. Tvorba map je sice v podstatě součástí pořádání, ale tady je významná konkurence kartografů na volné noze. Proto se ovšem žádná kartografická firma nemůže samotným orienťákem uživit.

Vatikám je opravdu mimo téma, takže i kdyby se mi to chtělo hledat, nemůžu to sem napsat.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)