Re: Budoucnost mapovani


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Sosna , posláno: 16.8.2013 8:52:33, z adresy: 193.35.102.253

Obávám se Bestíku, že toto bude budoucnost mapování pro mnohé nevrcholové závody. Kvalita podkladů, které jsou k dispozici díky novým technologiím, ale i třeba kvůli stále podrobnějším ortofotům, překročila násobně možnosti klasického pochůzkového mapování. Bylo by velmi neefektivní to nevyužít a dává to možnosti udělat závod i v terénu, kam by se mapaře ekonomicky poslat nevyplatilo.

Na E2 Advantě bylo k dispozici jen ortofoto (tady má oblast "východ" smůlu, ale i výhodu - ortofoto je z roku 2012) hádám nově s rozlišením 25cm/px. Zrada byla v tom, že s výšky nejsou rozpoznatekné některé detaily, konkrétně některé žluté pruhy končily nečekaně v klečové džungli. Je potřeba to doladit na zemi v terénu pochůzkou, což by tady zabralo možná i 100 hodin. V tom borůvčí by stejně nešlo krokovat, možná by něco odpracoval dálkoměr. A ani lasersken vegetace by nedopadl lépe. V těch nejasných místech by byla flekatá tapeta. Vrstevnice by si ale s laserem polepšily.

Chystám zimní ligu, kde mapa bude založena jen na podkladech z leteckého snímkování (laser výškopis, laser vegatce a ortofoto) a klíč bude vycházet z vlastností laseru. Značně se odchýlím od klíče isom - rýhy, plošinky, hrázky zachcené jen stínováním a barvy porostů nebudou podle hustoty, ale výšky vegetace a vegetace nebude vůbec generalizována. A kromě zpřesnění cest a privátů nemusím mapu vůbec kreslit. Zmapovala se a dokonce i nakreslila z 90% sama.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)