Re: Re: Stanovy - úprava členství


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Honza Kramoliš , posláno: 17.7.2009 14:14:57, z adresy: 212.47.23.108

Individuální členství se v platných stanovách nezmiňuje a nemám pocit, že by to někomu chybělo. Normální člověk většinou nemá problémy být členem nějaké, byť třeba malé, skupiny. Nicméně v zásadě je možné takové členství ve stanovách připustit. Je otázka, zda je vhodné mluvit o "fyzických osobách", protože takový výraz se v zákoně o sdružování občanů vůbec nevyskytuje. Dále by tam muselo být věkové omezení a muselo by být připuštěno členství cizinců, protože přinejmenším občané EU (resp. EHP a Švýcarska) mají nárok na "stejné zacházení" jako občané ČR. Účast v soutěžích by se v případě individuálních členů jistě dala upravit v registračním řádu. Jediný problém bych přitom viděl v registračním poplatku 700 Kč za klub; pro jednotlivce je to trochu moc, ale když ho odpustíme, většina malých oddílů se kvůli šetření rozpustí na jednotlivé členy.

S pořádáním závodů je větší problém. Jak jsem napsal výše, smluvní úprava podmínek uspořádání je mnohem vhodnější než normativní úprava. Pořádajícím orgánem (tj. tím, kdo vypisuje soutěž) nikdy není svaz jako takový, vždycky je to organizační složka (sekce v případě lyží, horských kol a cs. i zemských závodů v pěším OB nebo oblast v případě pěších pouťáků). Svaz ovšem může smlouvu za svou složku, která je mu podřízena, podepsat.

Právní subjektivita je ale potřebná i na druhé straně - u pořádajícího subjektu, a to pokud možno vždycky. Protože i v případě oblastních závodů jde o nezanedbatelné peníze a v budoucnu to bude ještě víc. Přitom, pokud se nemýlím, jsou součástí "všesportovních" klubů i tak významní pořadatelé jako např. USK Praha nebo Ekonom Praha. Varianta, že by neměly pořádat, mi nepřipadá vhodná - takže je třeba nějaké řešení vymyslet.

ČSOS nic nebrání podepsání smlouvy o pořádání mistrovského závodu s fyzickou nebo právnickou osobou, nečlenem ČSOS.
Teoreticky možná ne, prakticky určitě brání:
1) Členové (kluby) platí ČSOS poplatek 700 Kč, přitom možnost ucházet se o pořádání svazových závodů je asi největší výhoda, kterou za to mají.
2) Členové jsou vázáni příslušnými vnitřními předpisy ČSOS, u nečlenů by se muselo každé jejich jednotlivé ustanovení omalovat do smlouvy o pořádání.
3) Pokud by bylo výběrové řízení otevřené, muselo by se uspořádat s veškerou parádou (veřejné oznámení o vypsání, minimální lhůty, možnosti odvolání atd., atd.). Z toho bychom se pos.... .



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)