Re: Re: Re: Re: A je tu popleta, metodický dopis pro veterány


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Petr Hrouda , posláno: 10.6.2011 13:04:34, z adresy: 147.251.34.95

Pamatuji jak před lety na jednom metodickém semináři nám zdůrazňoivali, že dobře postavený závod je takový, kde malá chyba přinese malou ztrátu a velká chyba velkou ztrátu. Závod, ve kterém díky stresu v rychlosti necháš na jedné kontrole 1:20 jen proto, že něco přehlédneš, je bohapustá hra na náhodu a ne dobrý závod. Takže než takové sprinty, rozhodně je víc kvalitní orienťák v podobě spravedlivé (i když třeba na možné chyby jednodušší) klasiky.
P.S. Navíc klasika (a v ještě větší míře i dlouhá trať) má ještě jedno specifikum, které zastánci kratších běhů snad ani nevidí - totiž že v různé fázi závodu může být pro tebe výhodnější různá volba (to, co na začátku plný sil naprasíš přímo, o hodinu později oběhneš po cestě - a v obou případech to bude lepší volba) a je docela umění se správně rozhodnout. Určitě takové volby postupů považuji za lepší orienťák než v rychlosti přehazovat výhybky a hlídat si kde je průchod a kde narazím do zdi...

>"obíhání paneláku zprava nebo zleva je orienťácká náročnost."
>
>za vysoké rychlosti běhu a časového stresu to je náročné. Já jsem třeba v Ústí nad Orlicí ztratil 1:20 na jedné kontrole, což byla letos (nepočítám-li jedny noční) má největší chyba.
>
>problém je, že pro veterány klasiky, kteří mají jen jednu rychlost běhu (tu na klasiku), se to zdá jako primitivní
>
>možná by se další svazový metodický dopis měl věnovat rozvoji běžecké rychlosti ve věku 50+, třeba Petronyuk (51 let) měl letos 9,6km za 32:30 a Smrčka(56 let) za 32:54.
>
>díky ochraně životního prostředí ani nic jiného orientačním běžcům nezbyde než běhat víc ve městech a po příměstských smeťácích
>
>
>
>
>>Já tím myslel dlouhou nudu na klasice. Nemohu souhlasit s tím, že obíhání paneláku zprava nebo zleva je orienťácká náročnost. Anebo čtení pidiprůchodů v nesmyslně pojatém klíči. Tam se zase nudím já.
>>
>>U klasiky se bohužel zvýšila nuda "povinným" dlouhým úsekem, který se montuje i do terénů, kde se nehodí. Pak je to skutečně třeba 3 kilometrový přespolák, kdy učiním jedno dost často navíc jednoznačné rozhodnutí a následuje atletika, nuda, kros. Ale metodicky to tak učí a přednáší na Sečích a Želivech.
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)