Klasika versus sprint


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Aleš Drahokoupil , posláno: 31.5.2011 0:45:13, z adresy: 78.102.87.117

Dovolím si přispět svojí „špetkou do mlýna“ diskuze jestli je lepší klasika, nebo sprint v orientačním běhu. „Lepší“ se samozřejmě nedá definovat, proto to nazvu, „co je více orientační běh, klasika nebo sprint?“. Přestože JJ je mým trenérem, prezentuji zde svůj názor. Jirkovy důvody pro jeho oblibu sprintu vlastně ani neznám.

Z mého pohledu je sprint častěji více orientačním během než klasika. Toto tvrzení nebude dávat smysl zkušenému orieňťákovi (rychlému i pomalému), ale dává smysl mě. Sám se považuji za atleta/běžce, který s orienťákem více méňe začíná a proto se dokážu na tyto sporty podívat z trochu jiného úhlu.

Sprint je víc orienťák hlavně proto že velikost a množství chyb hraje mnohem větší roli než na klasice. Pravděpodobnost chyb je také mnohem větší ve sprintu, už jen proto, že počet kontrol je podobný. Já jsem například schopen koukat do mapy při klasice skoro non-stop, což může být i přes určitý celkový zpomalení výhodou. Při sprintu se dá a musí do mapy jenom na pár vteřin mrknout. Nepřítomnost tohoto faktoru na klasice takřka úplně eliminuje některé chyby z nepozornosti a nedostatku koncentrace (např. přehlédnutí kontroly nebo oražení špatné).

Bohužel také volba postupů je na klasice vzácným jevem. I když volba existuje, je potřeba si uvědomit že většinou platí přímá úměra. Čím hůře vypadající postup (pro většinu lidí), tím větší časová ztráta na tomto postupu. Kdežto při sprintu se volba postupů vytváří už jenom tím že mám na mapování méně času. Orienťák, který dokáže z jednoho mrknutí a porvnání úhlů silnic zjistit že určitá volba je o 10 metrů kratší, vyhrává závod. Při lehké klasice rozhoduje fyzická kondice, nicméně při lehkém sprintu stále platí zmíněné faktory.

Věřím že na vrcholové úrovni se rozdíly v mapařských schopnostech sprinterů a klasiků smívají, ale v mé výkonnostní kategorii považuji nejlepšího sprintera za nejlepšího orienťáka.

Já osobně klasiku rozhodně běhat nepřestanu, protože rád vyhrávám a to by ve sprintu s mými mapařskými schopnostmi šlo těžko.




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)