Re: lesní sprint na semináři v Želivě a romantismus v OB


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Lešťa , posláno: 29.12.2010 18:15:45, z adresy: 82.202.104.226

Ale Jiří, nehraj blbce, v definici sprintu jako disciplíny se mimo jiné říká, že jej pořádáme v terénu, který UMOŽŇUJE rychlý běh. Nejlépe to jde po zpevněném povrchu, pak po posekané louce, a tak dál, až se dostaneme mezi ostružiny, bažiny, případně skály a průchody mezi nimi, kde např. lezení skalní průrvou někam nahoru, případně průchod průchodem jen o málo širším, než jsem já sám, tak to opravdu sprint (potažmo běh) připomíná maximálně v tvé bujné fantazii. Jedině a právě z tohoto důvodu je tento terén nevhodný, protože rychlý běh NEUMOŽŇUJE!!! Tečka.

O tom, že zrovna tento závod byl velmi pěkný a zábavný, navíc v pěkném terénu, však samozřejmě není pochyb. I pro mě byl jedním z nejhezčích závodů sezónu 2010. Jen to prostě nebyl sprint z pohledu formátu disciplíny. Asi něco jako když plavce vyhodíš z bazénu a pošleš ho místo toho na divokou vodu mezi kajaky. Určitě se to pár romantikům bude líbit, no zbytek bude mít zpátečnické kecy o tom, že to je pěkná blbost.

To, co ty naprosto špatně nazýváš lesním sprintem a za co pro smích nejen celému čtenářstvu BENu bojuješ, je prachobyčejná krátká trať, kde namísto 4-6km má trať 2-3 km, případně i méně (viz zmíněný závod), asi aby se nám závodník neunavil a radši moc nezpotil, aby v cíli působil romanticky. ROFL!

Takže pevně doufám, že kdyby nic jiného, tak aspoň tetno slide z celé přednášky zanechal v srdcích přítomných posluchačů hlubokou stopu a 2x si rozmyslí, jestli tomu závodu, co chtěli pořádat v tom lesíku 1x1km za vesnicí, budou říkat "sprint", nebo se rozhodnou třeba pro termín "krátká trať na 20 minut". To aby i závodníci už z rozpisu věděli, do čeho jdou, a mohli použít zdravý rozum.

A vůbec, co takhle připravit na příští rok nějaký seminář o slepých uličkách v OB? Myslím, Jiří, že k tomuto tématu máš spoustu materiálu a velký potenciál!





>prohlédl jsem si prezentaci Tomáše Leštínského - hledání panenských prostorů pro OB - a na jednom slidu je tam mapa z Czech 5 Days - jmenovitě pro E4 s názvem Ve Skalách - a uvedeno, že daný terén není vhodný pro sprint.
>
>Doufám, že toto z přednášky potenciální pořadatelé nevzali vážně, neb skalní terén je samozřejmě pro lesní sprint více než vhodný (v žebříčku jsem si tenhle závod dal do letošního TOP 3).
>
>škoda jen, že soutěžní komise neustanovila lesní sprint jako samostatnou disciplínu, takhle bude vznikat nejen česká klasika - úředně je něco nějak napsáno, ale ti se zdravým rozumem si to budou dělat po svém
>
>
>když jsem si na webu české reprezentace před dobou přečetl:
>"- povídání na téma "Kvalitativní charakteristiky tréninkové fáze" a "Jak zvýšit efekt mapového tréninku" představení návrhu interaktivního formuláře, který by měl po dopracování sloužit jako nástroj pro systematický rozvoj strukturovaného závodního myšlení"
>
>jen jsem si potvrdil, že současné disciplíny vůbec nesplňují požadavek na romantismus (trochu mi současná kvantifikace tréninku a výkonu připomíná rozbor básně ve filmu "Dead poets society") a je tak dvakrát smutné, že se na oficiálním svazovém semináři v Želivě pořadatelům povídá, ať poslední zbytek romantismu v OB - lesní sprint - nepořádají




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)