Re: Re: Re: Re: lesní sprint na semináři v Želivě a romantismus v OB


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jiří jansa , posláno: 2.1.2011 20:07:16, z adresy: 62.240.183.85

byl by to zajímavý test - zda tu samou trať ten samý běžec proběhne rychleji na generalizované mapě 1:15000 či na detailní mapě 1:5000 (můj tip je, že na podrobnější mapě proběhne rychleji, neb má z mapy informace navíc, které může či nemusí použít ke svému prospěchu,, a i když mu rozhodování o užitečnosti/neužitečnosti zabere čas, obzvlášť u mapově zkušených běžců je tato doba rozhodování minimální)

zbytek z Tvých omylů s dovolením použiji v daném metodickém dopise o lesním sprintu :-)


>Jiří, ve svých přesvědčeních vycházíš ze zásadních omylů, takže i vývody z nich jsou mylné.
>- Například větší měřítka se (bavíme-li se teda o lese) nepoužívají proto, aby do mapy bylo možné zanést víc detailů, ale aby se zvýšila čitelnost mapy v komplikovaných oblastech. Takže bod (3) je holý nesmysl.
>- Nebo si pleteš mapu (generalizovaný obraz terénu) s GISem (kde je zanesen každý nesmysl). Čím je mapa podrobnější s více detaily, tím více to běžce zpomaluje, mate, běžec musí provádět generalizaci sám, což je velice nebezpečné. Proto se do mapy dává jen tolik objektů, aby je závodník zvládal za běhu vnímat. Tudíž i bod (1) je mimo mísu.
>
>Jo a ještě mě napadá... nemyslíš si náhodou, že když je mapa 15, tak je to klasika, když 10 tak krátká a cokoli většího je sprint? Protože jestli jo, tak pak asi chápu, proč svoji ultrakrátkou trať nazýváš kvůli velkému měřítku sprintem, se kterým, jak jsme si řekli už na začátku, to nemá moc společného.
>
>Ale těším se na Tvůj metodický list!
>
>
>
>>nechce se mi dlouze rozepisovat, neb po zkouškovém období, pokud pan Bůh dá se chystám vydat metodický dopis - Lesní sprint,,jinak diskuzi alá Sosna, že delší = těžší už máme za sebou a na takový špek už nikdo neskočí), ale zcela ti v úvaze chybí to, že se KT a lesní sprint liší měřítkem mapy (1:10000 vs. 1:5000-3000).
>>
>>to pak zapřičiňuje, že lesní sprint není kratší krátká trať a sice z důvodů:
>>
>>1) detailnější měřítko = více férový závod (běžci si nemusí zvykat na subjektivní generalizaci mapaře)
>>
>>2) možnost orientace podle objektů, které je všude stejné (to jsme zde již diskutovali, že z lesních disciplín se kontinentální běžci nejrychleji přiblíží severským v lesním sprintu)
>>
>>3) lepší čitelnost mapy = menší role náhody, větší rychlost běhu
>>
>>
>>to, zda se závod v detailním měřítku v lese jmenuje lesní sprint či krátká trať na 20 minut je už celkem jedno, rozhodující je použití měřítka mapy 1:3000-1:5000 v lesním terénu
>>
>>
>>
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)