Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Oligarcho OB J.J.! - časté závodění na klasice - zdravotní rizika ?!


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jiří jansa , posláno: 1.10.2009 14:55:39, z adresy: 195.113.6.11

"Nebo to může vypadat, že jsou všichni rankoholiky"

nemyslím si, že jsou všichni rankoholiky (i když nové superrankingy, výsledky snad již zítra budou, jsou značně návykové), ale soutěž ranking tě do častého závodění na příliš dlouhých tratích natlačí. 10 závodů je namlich příliš.

jinak většina běžců, co jezdí závodit na oblasti, dostane od české špičky na 50ti minutové trati 10 a více minut, čili se blíží směrnému času.

zároveň problemém oněch podkategorií je, že jsou to:
- jednodušší tratě
- jsou to stavěné klasiky a nikoli middly, čili spíše jde o běh než o technickou stránku OB





>"takže hlavně pro D-H21 tratě zkracovat, na vícedeních a oblastech by dle mě neměl být závod nad 45-50 minut pro špičku z těchto kategorií"
>
>Co se týče těch oblastí - snad všude jsou v DH21 podkategorie a je na běžci/kyni, kterou zvolí (tj. nefunguje systém nasazování). Jak ale sám vidíš, lidi asi nechtějí jezdit xx km kvůli tratím na 45 minut a baví je riskovat své zdraví a ztrátu obecné rychlosti výměnou za delší pobyt v lese :-) Nebo to může vypadat, že jsou všichni rankoholiky, protože v "déčkách" si body nenahrabeš (beru dle Vysočiny).
>
>>"Ten, kdo chce vyhravat klasiku, musi setsakramentsky trenovat a travit dlouhe hodiny v terenu... "
>>
>>tak tohle zpochybňovat jsem ani nechtěl a pravděpodobně můj příspěvek pak vyzněl jinak než jsem zamýšlel.
>>
>>Rozhodující je tempo, jakým jsou ony časté - a dle mě dlouhé - OB závody běženy. Osobně bych řekl, že běžet např. 3krát v měsíci nad 70 minut naplno lesem je velká chyba a to z několika důvodů:
>>
>>- vetšina běžců nemá možnost kvalitní regenerace, čili se díky tomu rapidně zvyšuje pravděpodobnost zranění (já např. se zraním vždy, když běžím nějakou ultradlouhou trať (JP,MČR na DT), čili už to ani neběhám))
>>
>>
>>- tento formát závodění jen běžce zpomaluje. Většina běžců běhá stejně rychle v H21 jako v 16ti 17ti letech (u D21 bych řekl, že ještě hůř), jen vytrvalost se u nich prodlužuje. Z toho důvodu si myslím, že častější závodění na krátkých tratích je doslova nutností, jinak zde další a další generace běžců rychlostně zakrní a závodit proti chodcům je fakt nuda
>>
>>- zároveň nemá smysl porovnávat trénink výkonostního běžce od reprezentanta z důvodu sociologických. Reprezentant potřebuje mít svoji výkonost mnohem častěji a mnohem delší dobu než má možnost si ji udržet výkonostní běžec. Na jednodenní klasice jednou za rok se dá úspět i s velmi krátkým ale intenzivním tréninkem. Pěkně to je vidět na velkých štafetách, kdy jsou po zbytek sezóny skorohobby běžci schopni běžecky konkurovat těm nejlepším
>>
>>
>>
>>takže hlavně pro D-H21 tratě zkracovat, na vícedeních a oblastech by dle mě neměl být závod nad 45-50 minut pro špičku z těchto kategorií
>>
>>
>>
>>>Co si pamatuju, tak uz jako junior trenoval Rostrup 600-800 hodin rocne, takze jeho vykonnost prisla drive nez u ostatnich, kterym dostat se do podobnych davek trvalo dele. Proto byl dobry hned po prechodu z junioru do muzu.
>>>
>>>Podivej se na Hubmanna, Merze, Gueorgiou, svedy, nory, rusy, Binga a dalsi nase reprose. Pro jistotu si to over treba na tom, co prednasel Thomas Buhrer o svycarske repre pred 2 lety na seminari treneru v Cenkovicich. Nevim o nikom, kdo by potvrzoval tvou teorii. Ten, kdo chce vyhravat klasiku, musi setsakramentsky trenovat a travit dlouhe hodiny v terenu...
>>>
>>>
>>>>Připravuje-li se zodpovědně na MČR na klasice, má běhat co nejvíce krátkých závodů (ostatně nejmladším mistrem světa na klasice byl Rostrup, co dlouhé běhy neběhal) – middly a sprinty a do toho trénovat.
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)