Re: Re: Oligarcho OB J.J.! - časté závodění na klasice - zdravotní rizika ?!


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: JJ , posláno: 17.9.2009 8:21:00, z adresy: 204.8.156.142

a jelikož jsem se reakce nedočkal, tak bych ještě přidal odbornější dotaz či téma - zda je vůbec z fyzického hlediska časté závodění na klasice zdravé ?!

zkusím si i sám odpověděť:

pokud se podívám do jiných sportů, tak závody na 70-150 minut (půlmaraton až maraton) se doporučuje, aby je atlet běhal závodním tempem tak 1-2 za sezónu. V OB pak jde o 10-20 závodů, což je dle mě evidentní nesmysl.

To, co se může zdát jako velmi přitažlivé pro hobby běžce - tedy po týdnu sezení za počítačem se pak jít na závodech proklusnout s mapou na 80-120 minut - je až nebezpečné pro seriózně trénujícího jedince.

V sérii náhlých úmrtích, která zasáhla švédský orientační běh v 70. letech až současnost (google: sudden deaths orienteering), se trvale přetěžovaný organismus neustálými dlouhými závody (v té době krátké tratě začínali či ještě vůbec nebyli) mohl stát jedním z faktorů, proč byli oni elitní běžci náchylnější k srdečním infekcím.

Toto jest samozřejmě hlubší téma, ale myslím, že nesmylem závodníky zbytečně přetěžovat (viz MČR na klasice - opravdu by mě zajímalo, který maratonec si dá den před závodem naplno 50-60 minut), jen proto, že tak hlásá jakási - dle mě velmi podivná a amatérská - tradice.


Co blázníte, vždyť jsou tady lidi.......







>„se milí synku“
>synek se do toho nakonec pustí, i když je zvláštní, že prezentuješ „fakta“ a ani si je poté nechceš v diskuzi obhájit
>
>
> „Nicméně časy dosahované na sprintu OB jsou min. 10x delší než na 800m a odpovídají zhruba 5km na dráze.“
>Schválně jsem si změřil svůj čistý běh v Liberci a vyšlo mi něco kolem 2,8km. Zároveň bych řekl, že evidentně zapomínáš na důležitost toho, že pokud jsou na trati technické kontroly (které já jen kvituji), mají běžci možnost (či spíše jde o nezamýšlený, přesto reálný důsledek technické náročnosti trati) si částečně běžecky odpočinout – jejich tempo klesá až někam ke klusu (krásně to je vidět, pokud někdo běhá s GPS). Opět plusový bod k méně (ale intenzivněji) trénujícím.
>Řekl bych tedy, že metodika tréninku na sprint (a hlavně na lesní sprint, který je méně podobný atletice, spíše jde o klasiku v malém) ještě není plně vypracována, jelikož není běžce, co by chtěl běhat jen to, ale myslím, že to bude někde mezi oním půlkářem (či spíše běžcem na 1500m) s intenzivním tréninkem a tvým vytrvalcem na 5km, s extenzivním tréninkem. Ostatně sprinteři na běžkách sami sebe považují za běžce na 1500m.
>
>
>„co si takhle zjistit počty startujících na různých vytrvalostních bězích (třeba i na lyžích )“
>
>porovnávat OB s vytrvalostními sporty je dle mě omyl z několika důvodů. Vytrvalostní sporty nenabízí nic jiného než jen onu „drsnost“, a vzhledem k tomu, že většina účastníků na nich neumí ani rychle lyžovat (díky nezvládnutí techniky) ani rychle běhat (díky malému rozvíjení rychlosti v mládežnickém věku), aby dostatečně ocenili závodění v rychlosti, musí to být nahrazováno délkou.
>
>OB nabízí navíc práci s mapou.
>
>Krom toho třeba ve Skotsku jsou velmi oblíbené závody v krosu či běhu z kopce na 1-5km, co jsou 1-2 krát týdně a tak na nich běžci mohou závodit neustále. Zato zde se neustále upřednostňuje „čím delší, tím lepší“ a pak jen ubývá mladých běžců, které to příliš nebaví. Stachanovský kult je velmi vyčpělý a chytne se na něj již málokdo (a většinou jen ústně, nikoli vlastním tréninkem).
>
>No a pokud bych v tom začal ještě více inženýrsky bádat z tvéhu úhlu pohledu, pak nechápu, proč třeba florbal zažívá obrovský nárůst na popularitě, když zde čistý čas, který hráč odehraje při zápase, bude kolem 15-20 minut a zbytek se prosedí díváním se na ostatní.
>
>
>
>
>„tvojí vizí 15 min závodů“
>Těžko říct, kde jsi k takové vizi přišel, já za nejlepší variantu závodů považuji jednodenní formát middle + sprint (či 2denní middle+sprint,, zkrácená). Díky celkovému úbytku počtu závodů na klasice by se mohla pořádat jen ve vhodných terénech a nešlo by pak o ultravytrvalecké běžecké přebory, ale o perfektní běžecký i mapový zážitek.
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>>Těžko tě přesvědčím ,ale nepletu si kvalitu s kvantitou(nepletu si ani diskuzi s monologem a argumentaci se sofizmem).Nevím s jakými předními "půlkaři " jsi trénoval ale vím,(přibližně) jakou mají naši běžci (půlkaři či mílaři) výkonnost.No jesli věnují treningu tolik kolik uvádíš (ale tomu já nevěřím) tak bych se zase tolik nedivil! Nicméně časy dosahované na sprintu OB jsou min. 10x delší než na 800m a odpovídají zhruba 5km na dráze.Těm co běhají 5km a více se milí synku obecně říká vytrvalci a i ti velmi "průměrní" trénují sakra dost.
>>Jenže to ty všechno dobře víš a jen tak s námi žertuješ , když vydáváš svoje soukromá přání za světlé zítřky OB.Ten se chudák nemůže bránit a tak navrhuji:co si takhle zjistit počty startujících na různých vytrvalostních bězích (třeba i na lyžích ) a porovnat to s tvojí vizí 15 min závodů(nebo třeba kroužení na tratích ve Vesci).Třeba by z toho soudný člověk nějaké závěry dokázal vyvodit!
>>Rozhodně nemám v úmyslu rozmnožit řady nešťastníků , kteří se tu pokoušejí s tebou diskutovat Proto jsem použil jen konkrétní fakta ,ale nepochybuji , že je dokážeš hravě zpochybnit či zrelativizovat.Tak jen dotoho- z mé strany je to všechno a víc už na tohle téma nebudu reagovat. Není proč!
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)