Re: Re: Re: 3 dodatky k článkům z časopisu OB + zařazení zahr. závodů do českého rankingu


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Jiří Jansa , posláno: 30.7.2009 23:45:53, z adresy: 208.110.69.74

"Naproti tomu pro klasiku je série stejně dlouhých postupů katastrofa „velká nuda“."

ty stejně dlouhé postupy jsou obvykle daní za to, že se zde (ale ono už i na WOC, viz např klasika na Ukrajině) napasovávají disciplíny do terénů, kam se nehodí - stavitel pak má možnost volby mezi spoustou kontrol (ale zase nechce stavět middle, čili kontroly dává dál od sebe, pak vznikne klasika s monotóní kadencí kontrol) či naopak závodem se sice dlouhými postupy, ale zato po cestách - OB se pak spíše podobá MTBO

Např. pro mě osobně je pak velká nuda jakýkoli dlouhý postup (řekl bych tak 4-5min+), obvykle při něm zcela přestanu myslet na to, že závodím a začnu si přemýšlet nad svými věcmi - z poslední doby mě napadá třeba téma lidské přirozenosti.

Tedy pro závodníky s podobnými problémy jsou opět kratší disciplíny lepší, jelikož se zde na ně valí kvanta informací ve velké rychlosti a nemají tak čas sklouzávat někam jinam. OB se pak o dost více podobá kolektivním sportům, které vtáhnou člověka do hry více.


"U klasiky má však stavitel zase více prostoru pro realizaci různých moderních vychytávek pro zatraktivnění tratě."

- řekl bych, že možnost např. motýlku či krátkých postupů v technicky náročnějším terénu je degradována měřítkem 1:15000, kdy to pak nejde přečíst, pokud je to v detailech či blízko u sebe


Jinak bych velmi rád upozornil na fakt, že dle mě je to letos poprvé (pravda, nijak statisticky to podchyceno nemám, předpokládám, že to sleduje svaz), co veteránů na vícedenních závodech je více nejen než mládežníků, ale i více než mladežníků + dh21.

České závody zaznamenávají razantní úbytek běžců v hlavních kategoriích a podkategoriích dh21, což činí např. ranking v ženách již víceméně nesledovatelnou soutěží.
Nabízí se pak možnost zařazovat do českého rankingu i zahraniční závody, např. všude tam, kde startuje alespoň oněch 5 českých běžců v kategorii.



>>buď jsou ony klasické dlouhé postupy jen obíhačkami po cestách a nebo stavitel, aby tomuto zabránil, je nucen stavět kratší postupy - partie z middlu.
>>
>>To je problem nesmyslne interpretace klasiky. Pokud se bude stavet podle stejnych zasad jako middle resp. podle starych - 30 let - zasad universalni stavby - zdaleka ani na middlu nepujde o nasekani 30 kontrol v pravidelnem odstupu za sebou!!!
>>
>>Snad jen pro sprint se ty zasady nehodi, a i u stafet je trochu jiny trend. Ale ve stavbe klasiky a KT tolik rozdilu nevidim.
>
>
>
>Rozdíly ve stavbě Kta Kl jsou. Musí být, když jedno je na 6 km a druhé na 14 km. Postavit zábavnou trať na 35 min je pak jednoduší, než připravit zábavu na 90 min. U klasiky má však stavitel zase více prostoru pro realizaci různých moderních vychytávek pro zatraktivnění tratě.
> Psal jsem tu o různých délkách postupů na klasice. Zatím co na krátké, když jsou aspoň změny směrů, tak podobná délka postupů jakž takž projde, i když je to lepší měnit. Naproti tomu pro klasiku je série stejně dlouhých postupů katastrofa „velká nuda“. Těžko tedy připustit že stavba obou disciplín má stejná pravidla, když u jednoho neprojde to co u druhého, jen proto že mají stejné základy.
>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)