Re: Re: Jsou atleticke limity spravnou cestou pro OB ?


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Martin Kral , posláno: 24.5.2006 12:17:32, z adresy: 82.202.100.222

V podstate na to odpovidam i na Mapniku :

Cituji : Neresim, jestli se ma behat - a kvalitne, v tom je naprosty souhlas. Resim to, zda je opravdu vhodny test na cca 10 - 11 minut, resp. 16 - 17 minut, kdyz zavodni vykon ve trech zbylych disciplinach je jaksi o neco delsi. Nic vic.

Kdysi jsme delali testy v repre, a vysledky na draze (take 3 a 5 km) a na krosu v terenu byly velmi rozdilne a ty z krosu odpovidaly casum na zkracene trati korespondovaly s vysledky v zavodech mnohem vice.

Soucasne jsme meli velmi slusnou metodiku, kterou prosazoval Dr.Oldrich Kriz - tedy zatezova pasma 4 x2 km, resp. 4 x 1,6 km - behalo se to na draze na Olympu a na zjistene hodnoty jsme behali reprezentanti overovaci test v terenu na Kosti.

Limity beru z jineho pohledu, samozrejme je nutne behat i drahu, a jako povinnost pro vsechny, kdo se chteji nominovat bych ji nechal i nadale a s vysledky necht treneri nalozi dle vlastniho uvazeni.

Problem vidim v tom, ze dnes kdokoliv, kdo vyhraje i treba oba nominacni zavody, coz se klidne muze stat ( a treba i povede zebricek) - a nesplni limit o 1 vterinu ... tak proste nema sanci.

To plati castecne u dorostu, naplno u junioru a vubec ne u dospelych.

Podle nastoleneho modelu by meli muzi v repre zabehnout petku bez problemu pod 16 minut a zeny trojku pod 11 minut. A uprimne receno, u dospelych by to opravdu nemel byt zadny problem, nebo se snad mylim ?

Na druhou stranu, nedomnivam se, ze prohravame se svetem v rychlosti na 5 a 3 km na draze ...

Jinak zavodni vykon v OB testovali Nori, samozrejme to ma uz take fousy, ale nevim, kdo to delal ve vetsim zaberu :

Scientific Journal of Orienteering
Scientific Journal of Orienteering

Egila Johansena jako nekolikanasobneho mistra sveta a pozdejsiho trenera v dobe nejvetsi slavy Noru bych za ambiciozniho trenera nepovazoval, ostatne o tom svedci i fakt, ze CSOB vydal jeho material jako metodicky dopis pro trenink fyzicke pripravy v OB - z originalu Treningsplanlegging

Stejne jako kdysi vyrok Lucie Bohm po vitezstvi na kratke trati na MS v Grimstadu o tom, za kolik ma trojku - s odpovedi, ze to v zivote nebezela tak trochu hovori o danem problemu.

P.S. Co se treba zeptat Jedly nebo Pichala, za kolik bezeli kdy 5 km a v jakem veku ???




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)