Re: Re: Re: Re: Re: ultrakrátká trať není lesní sprint..


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Jihocech , posláno: 9.6.2011 16:42:41, z adresy: 92.62.224.13

Palec nahoru za myslenku OB na mape meritka 1:1. Vtipny na tom je, ze bezet s mapou 1:1 je vlastne stejny jako bezet bez mapy:))) Totalni romantismus :P

>Jo, na tom něco bude. Teoreticky mapa v měřítku 1:1 by měla být od více mapařů identická.
>
>Dále k měřítku. Zkus si na nějaký trénink zvětšit mapu 10ku do 3ky. Zjistíš, že na mapě toho sice moc není, ale k orientaci je to dostačující - a tím, že není "přeplácaná" ti umožní i docela rychlý běh. Myslím, že pokud bys ve trojce udělal pravý opak generalizace - tedy doplnil objekty (a to ať body nebo třeba plochy), tak mapa bude za relativně rychlého běhu nečitelná. Prostě tam toho bude tolik, že i když budeš v hlavě generalizovat, tak to nepůjde tak moc. To, co říkám, platí dle mě pro les. Ve městě je to o něčem jiném. Ikdyž základní princip je stejný.
>
>A pokud naopak budeš generalizovat, aby byla mapa čitelnější, tak jsme zpět u toho problému, že každý mapař to zgeneralizuje jinak a jsme zpět na začátku :-)
>
>
>
>>já nejsem mapař, ale řekl bych, že čím detailnější měřítko, tím více si budou práce 2 mapařů podobné.
>>
>>to, že budou různé kvalifikace jednoho objektu, ani nevadí, díky tomu, že se při lesním sprintu závodník orientuje převážně objektově a díky detailnosti mapy je schopen ji číst i za rychlého běhu, nehraje kvalifikace takovou roli.
>>
>>
>>Jinak osobně na termínu lesní sprint netrvám, klidně by to třeba mohlo být MČR v OB romantismu.
>>
>>
>>atleti již romantický závod v podobě Velké Kunratické mají, orientační běžci bohužel nikoli.
>>
>>
>>
>>>"díky detailnějšímu měřítku (1:5000-1:3000) mapy odpadá nutnost závodníka zvykat si na mapařovu generalizaci terénu či na daný terén obecně. "
>>>
>>>Já bych si dovolil tvrdit, že generalizace mapy je potřeba vždycky. A nevěřím, že to tak není u takto velkých měřítek, jako jsou 5ka nebo 3ka. Vždycky tam bude co na řešení - posouzení. A to jak velikosti objektů (kreslit menší skálu bodově jako kámen či plochou jako skálu?. Vykreslit zelený semi-open jako semi-open nebo jako hustníčky a louky? Mapovat v kamenném poli každý kámen zvlášť nebo, naklikat tam malé kamínky nebo tam dát všechny velké a udělat tak nepopsatelné objekty?) A jsem si jistý, že tu bude dalších plno podobných otázek.
>>>
>>>Jinak s Lešťovým pojmenováním "ultrakrátká" trať naprosto souhlasím, protože z pohledu definice to, PODLE MĚ, sprint rozhodně není (a teď nemyslím orienťáckou definici od IOF, ale obecnou definici slova sprint). Jedna z definic třeba zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Sprint
>>>
>>>
>>>>jen Tě metodologicky opravím, že ultrakrátká (tedy na 15-20´ lesem na mapě 1:10000) není stejná disciplína jako lesní sprint, jelikož při LS díky detailnějšímu měřítku (1:5000-1:3000) mapy odpadá nutnost závodníka zvykat si na mapařovu generalizaci terénu či na daný terén obecně.
>>>>
>>>>to pak vede k tomu, že běžec nemusí investovat tolik peněz a času do mapového tréninku v podobných terénech, jelikož přidaná hodnota z toho je nízká (pěkně to je vidět na závodech, kde je lesní sprint vypsán -> ve výsledcích je spousta překvapení (viz pražský sprint, či loni Czech 5 Days), které neodpovídají tréninkovým deníkům běžců.
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>>... když se debaduje nad detaily typu ultrakrátká trať, zeď/sráz v klíči ISSOM, apod. To na Slovensku je to jiná káva! - viz odkaz:
>>>>>http://www.katherine.euweb.cz/index2.php?stranka=2.ob/clanky&rok=2011&co=clanky/2011/11_spe
>>>>
>>>
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)