Re: Re: ultrakrátká trať není lesní sprint..


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Rouman , posláno: 8.6.2011 12:34:42, z adresy: 194.212.22.2

"díky detailnějšímu měřítku (1:5000-1:3000) mapy odpadá nutnost závodníka zvykat si na mapařovu generalizaci terénu či na daný terén obecně. "

Já bych si dovolil tvrdit, že generalizace mapy je potřeba vždycky. A nevěřím, že to tak není u takto velkých měřítek, jako jsou 5ka nebo 3ka. Vždycky tam bude co na řešení - posouzení. A to jak velikosti objektů (kreslit menší skálu bodově jako kámen či plochou jako skálu?. Vykreslit zelený semi-open jako semi-open nebo jako hustníčky a louky? Mapovat v kamenném poli každý kámen zvlášť nebo, naklikat tam malé kamínky nebo tam dát všechny velké a udělat tak nepopsatelné objekty?) A jsem si jistý, že tu bude dalších plno podobných otázek.

Jinak s Lešťovým pojmenováním "ultrakrátká" trať naprosto souhlasím, protože z pohledu definice to, PODLE MĚ, sprint rozhodně není (a teď nemyslím orienťáckou definici od IOF, ale obecnou definici slova sprint). Jedna z definic třeba zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Sprint


>jen Tě metodologicky opravím, že ultrakrátká (tedy na 15-20´ lesem na mapě 1:10000) není stejná disciplína jako lesní sprint, jelikož při LS díky detailnějšímu měřítku (1:5000-1:3000) mapy odpadá nutnost závodníka zvykat si na mapařovu generalizaci terénu či na daný terén obecně.
>
>to pak vede k tomu, že běžec nemusí investovat tolik peněz a času do mapového tréninku v podobných terénech, jelikož přidaná hodnota z toho je nízká (pěkně to je vidět na závodech, kde je lesní sprint vypsán -> ve výsledcích je spousta překvapení (viz pražský sprint, či loni Czech 5 Days), které neodpovídají tréninkovým deníkům běžců.
>
>
>
>
>
>
>>... když se debaduje nad detaily typu ultrakrátká trať, zeď/sráz v klíči ISSOM, apod. To na Slovensku je to jiná káva! - viz odkaz:
>>http://www.katherine.euweb.cz/index2.php?stranka=2.ob/clanky&rok=2011&co=clanky/2011/11_spe
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)