Znalost terénu


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Olaf/ T. Dlabaja , posláno: 19.5.2010 23:29:31, z adresy: 147.229.216.114

Jen si taky tak trochu zareaguju na diskuze o znalosti terénu a o zákazu startu.

Když si tak v hlavě promítnu některé závody v kontroverzních místech z posledních let (Brno centrum, Brno Rosnička) a včetně dvou posledních sprintů (Zlín a Brno-Kohoutovice) a vybavím si závodníky, kteří startovali a jak se někteří z nich snažili získat či nezískat výhodu znalosti prostředí, tak mě opravdu nevychází žádné jednoznačné řešení, jak zajistit rovnocenné podmínky závodu. Pokud se nechceme uchýlit k největšímu extrému a to otevření prostoru závodu předem pro všechny, což mi nepřijde jako dobré řešení.

Každý závodník by snad měl závodit v duchu fair-play (a to je snad i v pravidlech) a sám učinit rozhodnutí zda-li závodit. Ale zdá se, že s takovým přístupem se "polovina" z nich nepřihlásí zatímco druhá "půlka" jo....

Házet tuto zodpovědnost na hlavního rozhodčího rozhodně nelze, copak se mu bude každý z nás zpovídat, kdy a jakým způsobem navštívil závodní prostor? A zakazovat závod plošně jednomu místnímu oddílu bez poukázání na jiné oddíly či závodníky jiných oddílů (těch je rozhodně hodně), kteří prostor závodu několikrát navštívili, je dost špatné řešení.
Pro zajímavost se třeba podívejte koho všechno najdete ve startovce sobotního sprintu v Brně a kdo už v daném prostoru závodil:
http://cup.adamna.net/index.php?site=history&rocnik=7

Teoretizování Jiřího Jansy jsou neuvěřitelné blbosti (čistě můj osobní názor)(nejen o sprintu), ale mohl by z toho být určitě knižní bestseller ;-)

Hold si asi každý musí sám šáhnout do svého svědomí. A rozhodovat se sám za sebe, těžko to půjde férově ošetřit jinak. Však vaši soupeři vám to stejnak spočítají (ať už právem nebo neprávem), takže zodpovědnost vás stejně dožene. Já ve Zlíně výhodu neměl, stejnak mnohé nepřesvědčím. Naopak startovalo hodně těch, co ji měli (taky mě nepřesvědčí ;-)

V Brně Kohoutovicích, si myslím, že ji mám, přestože je velká část závodního prostoru nově domapovaná. Nestartuji.

Při sprintu na Rosničce se opět hovořilo jen o závodnících pořádajícího oddílu. Když to vztáhnu na sebe: copak zůstanu jediným troubou, kdo se nepřihlásí, když mezi přihlášenými v elitě jsou závodníci, kteří prostor znají víc než já?

A nebo když se běžel sprint v centru Brna a někteří se tam jeli pár dní před závodem přes půl republiky podívat. Že jim to za to stojí (?), to je jiná otázka. Ale otevřít takto závodní prostor je pro orienťák škoda.

Asi trochu vhodnější než jen pocit fair-play je vhodným řešením zavčas (ideálně asi 2 roky předem) vyhlásit zakázáný prostor, který kdo poruší, nemá právo startu. Nastřelil jsem 2 roky, ačkoliv nevím, kolik to vlastně dělá vteřin na závod ;-), ale přijde mi to už z pohledu omezení pohybu jako dost. Kdo má holt smůlu, že bydlí nebo pracuje uvnitř, startovat nemůže. Dyť je to jen jeden závod. Musela to podstoupit i reprezentace před MS v Olomouci a Prostějově a to už byl docela velký závod.
Samozřejmě takový zákaz vstupu nejen pro sprint. Snad to už i takhle z části funguje, tak by se to mohlo i pořádně dodržovat.
(...jinak nechť se mu uzavře síň slávy a sprintový denní ranking ;-)






Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)