Re: Re: CHKO Kokořínsko expanduje


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Petr Hrouda , posláno: 5.2.2010 14:01:48, z adresy: 147.251.34.95

>Pokud vim, tak CHKO Kokorinsko odmita povolovat zavody OB v dobe od brezna ko srpna s odvolanim na hnizdeni ptaku a vyvadeni mladych. Na podzim to jiz takovy problem neni. Ale to casove omezeni je dost rozsahle :-(

Souhlasim, rozsahle opravdu je. Bohuzel pro nas, chranena uzemi jsou zrizovana prave za ucelem ochrany organismu a jejich stanovist (v pripade ptaku hnizdist) a meli bychm respektovat omezeni, bez kterych by treba za cas nebylo co chranit.
Pridam na tomto miste jednu osobni zkusenost: Kdyz jsem pred lety delal civilku v jedne chranene oblasti, chodival jsem normalne behat po tamnich lesich. Jednou takhle bezim po ceste, potkam strazce a on se prisne pta, co tam delam. Jsem prekvapen, neuvedomuji si ze bych (bezel jsem po normalni siroke ceste) mohl necemu ublizit - dostane se mi pouceni, ze tam nedaleko hnizdi vzacny dravec (pokud se vam zda ze mlzim, tak zamerne nereknu nic blizsiho, hnizda dravcu vybiraji pytlaci na kseft) a uz jen moje probihani v blizkosti hnizda muze vest k tomu, ze samice se vyplasi, hnizdo s vejci opusti a odleti jinam. Rekl mi to pratelsky, s vedomim ze jsem to nemohl tusit, ale ze pokud me tam jeste jednou potka, rozbije mi hubu... Proc vam to tu cpu? Jako ukazku toho, ze o hnizdeni ptaku v dane oblasti malokdo ma informace (cim mene lidi neco vi, tim lepe - viz zminku o pytlacich) a pokud ze strany ochranaru vzejde omezeni pro danou oblast (hnizdni teritoria ptaku mohou byt docela rozsahla, nemusi jit jen o bezprostredni okoli hnizda), tak asi vedi co delaji a proc to delaji. Zatimco bezna orientak toto "nevidi", a proto je mezi nami obecne rozsireny nazor o zvuli ochtranaru, kteri si sysli les pro sebe a nechteji nas tam pustit, i kdyz jde o normalni "kulturni" lesy, kde bychom zdanlive nemeli cemu ublizit.
Takze to berme tak, ze ochranari delaji svou praci a mantinely, ktere vymezi pro cinnost jinych subjektu, maji nejaky smysl. Omezeni poradani zavodu na Kokorinsku od jara do srpna vnimam stejne jako embargo na prostory celostatnich zavodu od data jejich prideleni nebo dodrzovani nocniho klidu od deseti do sesti.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)