Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Konec DT (NOB) - jak mají vypadat jednotlivé disciplíny do budoucna


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jiří jansa , posláno: 30.11.2009 16:14:55, z adresy: 78.128.168.58

Mně osobně hromadná nefarstovaná trať nevadí, a řekl bych, že je příjemným oživením mezi disciplínami. Nikdo nikomu nebrání jít na prvním kilometru do úniku a neviset tak za ostatními.

Tedy bych ho jen přivítal, jinak dle mě není pro dlouhou trať mezi mistrovskými disciplínami místo (a trať bych pak přejmenoval na závod s hromadným startem).



>>nevím, co ti k tomu napsat..
>>Představa, že unikátnost DT od klasiky je v tom, že člověk běží v žaketu, mi přijde zcela mimo, občerstvovací stanice a různé podpůrné konzumační gely snad není zakázané využívat.
>>
>>
>>zajímavé je si prostudovat historické výsledky z DT a KL. Z nich se dá zjistit, že ten, kdo má na přední umístění na klasice, má i na přední umístění na DT. Opačně to ale neplatí, na KL je o dost větší konkurence (startuje více běžců).
>>
>>
>>práce s mapou se na DT od KL neliší nijak
>>
>>
>>pro dlouhou trať jsou tedy jen 2 řešení:
>>zrušit denní klasickou trať
>>či na dlouhé trati vždy uplatňovat hromadný start na jednotné trati (je ve Fin)
>>
>>Jedině tak se bude DT od KL odlišovat a zaslouží si zvláštní mistrovské tituly..
>>
>>
>>a to už se ani nerozepisuju o tom, že považuju DT za velmi nezdravou disciplínu, která u spousty běžců dříve či později způsobí problémy s koleny (vazy), kotníky (záněty) apod.
>>
>Šmarjá, tohle snad ne...? Takhle se člověk může odrovnat dlouhodobou zátěží, sraním na regeneraci a vhodnou výživu a tak, ale aby měl někdo problémy s vazy nebo kotníky z pár dlouhých závodů za rok, to se mi fakt nezdá.
>Pokud někomu rupne zdraví z absolvování DT, tak na to asi spíš neměl (buď natrénováno nebo zdravotně - bohužel někdo může mít dispozice ke snadnému zranění). Pro srovnání: kdo chce uspět na middlu, musí mít stejně objemový základ doplněný intenzitou a takový špičkový trénink představuje určitě větší zátěž než pár dlouhých laufů. V některém příspěvku jsi uvedl závod, při kterém se běží 4 x 20 minut na doraz - ten mi přijde že odrovná tělo stejně jako jedna dlouhá.
>
>Dlouhou s hromadným startem občas někdo vyzkouší i u nás (vloni Jedovnice, před pár lety na severu Čech a myslím, že na to lidi spíš nadávají (aspoň co si vybavuju ten severočeský závod sklidil docela vlnu ohlasů). Jde o to, že dostih na shodné trati devalvuje (aspoň v počáteční fázi závodu, která pro některé skupinky může být docela dlouhá) orientační hodnotu. Můžeš použít rozdělovací metody, ale ... /a/ motýlky jako vloni - dost krátké na to, aby lidi fakt rozhodily, po jejich proběhnutí se vláčky často zase seřadily v původním pořadí; /b/ rozfarstované hagaby (one-man-relay) - po prvním okruhu už v těch dalších běžíš známým terénem, jen s jinými dohledávkami, opět snížená orientační hodnota; /c/ jaettemilen (kdo pamatuje MČR 1998 na Kokořínsku - různé okruhy do různých koutů mapy kladou hodně velké nároky na stavbu trati, v případě nerovnocenných okruhů má jasnou výhodu ten, kdo má náročnější trať na začátku oproti soupeřům, kteří vychytají těžký úsek v závěru. Takže jako optimální variantu i pro dlouhou trať vidím (stejně jako pro klasiku) intervalový start - samozřejmě s dostatečným intervalem pro danou trať. Hromadný start budiž vhodný pro zimní ligu, ale na mistrovství děkuji nechci...




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)