Re: Re: Konec M-ČR na DT ?


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Jirka Doucha , posláno: 22.11.2009 21:32:40, z adresy: 90.176.121.70

Rušit něco je sice podstatně jednodušší než něco nového vytvořit, ale já od soutěžní komise očekávám podstatně konstruktivnější přístup než předvedla o víkendu. Jsou i jiné možnosti řešení problému MČR na DT:

1. Pořádat dlouhou trať častěji než jednou za rok. Dlouhá trať by se mohla běžet při ŽA nebo ŽB na klasické trati nebo i při nějakém oblastním závodě. Takto by se za rok mohlo odběhnout 4-6 závodů a celé by se to mohlo sdružit do nějakého Českého poháru na dlouhé trati.

2. Pokusit se zvýšit počet účastníků MČR. Najít vhodnější termín než je polovina dubna (třeba konec května, nebo začátek září nebo začátek října). Odstranit omezení počtu startujících a pokusit se získat ke startu na MČR na DT atlety, kteří OB běhají pouze příležitostně.

3. Zvýšit startovné na takovou úroveň, aby se pořádání MČR na DT vyplatilo. 400,-- Kč je dle Rysáka moc, ale většina maratonů je ještě dražší. Startovné na MČR na DT by klidně mohlo být 500,-- Kč, pokud to zajistí rentabilitu pro pořadatele.

>O vtip se jistojistě nejedná. Příčin pro takovéto rozhodnutí bylo hned několik:
>1/ každoročně je problém vůbec sehnat nějakého pořadatele na tento závod (již mnoho let za sebou), navíc je to jediný závod na DT za celý rok (pokud vím, tak oblasti nic takového nedělají).
>2/ když už se sežene pořadatel, brečí že takovýto závod je prodělečný díky velkým nárokům na velikost potřebné mapy a nízkou účast závodníků. Zvednout startovné na 400,-/osobu asi není řešení. Zvýšit dotaci na závod není (také už mnoho let) v možnostech Svazu.
>3/ snažíme se (rozuměj SK) tímto krokem o snížení počtu Mistrovských závodů (titulů se podle našeho názoru uděluje každoročně až moc a ne všechny mají stejnou váhu) a alespoň částečnou harmonizaci Mistrovských disciplín s těmi, které se běhají na MS. S tím souvisí i problém toho MČR NOB, které se ale, jak to tak vypadá, udrží bez větších problémů, zvláště když IOF nyní uvažuje o zařazení NOBu do série Světového poháru. Krátkou zmínku by zde zasluhovalo i MČR družstev, které na MS také není, ale v našich podmínkách je natolik prestižní, že jeho zrušení určitě nehrozí.
>4/ V posledních mnoha letech se mimo ČSOB věnují pořádání závodů typu DT "sesterské" Svazy ČAR a ČAES, jejichž členská základna se z valné části překrývá s orienťáky, takže tito "longlaufisté" zcela určitě naleznou své závody tam. Lpění na tom, aby se v ČSOB pořádala z jakýchsi pietních důvodů jedna DT ročně je myslím zbytečné.
>
>Jak to s DT funguje v ostatních vyspělých O-zemích opravdu nevím, avšak smutným faktem je to, že u nás o tento závod (alespoň tedy za pořadatelství ČSOB) zájem není. Místo argumentace zde odkážu zde na můj starší příspěvek na BENu http://www.bestik.cz/ben/detail.php?id=9257, kde to rozebírám.
>
>Na závěr ještě krátká odpověď Bestíkovi (jeho narážka v minulém vláknu) - o MČR v supersprintu na 5 minut ani MČR v halovém OB se zatím v SK neuvažuje :-) (viz. bod 3/ výše)
>
>zdraví Rysák
>1/14 soutěžní komise
>
>>Bestík už téma zmínil, ale asi by si to zasloužilo samostatné vlákno.
>>Ze zápisů SK a vedení sekce OB to vypadá, že se opravdu nejedná o vtip.
>>Budeme opravdu první z vyspělých OB zemí, která zruší mistrovství ultralong a časem možná i NOB (snahy tu prý také jsou) ?
>>Já jen doufám, že těch 30 delegátů na prosincovém shromáždění bude mít víc rozumu, než autoři návrhu a s tímhle slušně řečeno kravským návrhem zametou.
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)