stanovisko k stanovám


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Honza Kramoliš , posláno: 19.10.2009 10:41:18, z adresy: 212.47.23.108

Bohužel až na poslední chvíli jsem se dostal k podrobnému čtení návrhu stanov ČSOS. Připomínky jsem poslal, jak zněl pokyn, na sekretariát a Karlu Haasovi. Nicméně si myslím, že by bylo vhodné (raději pozdě než nikdy) otevřít veřejnou diskusi k nim. To znamená, že každý dá své připomínky k dispozici VŠEM a VŠICHNI mají možnost se vyjádřit k čemukoli. Taky vzhledem k tomu, že "silné osobnosti, které jsou členy předsednictva", už své názory uplatnily, což mohlo snížit jejich chuť zabývat se něčím dalším - :) . Takže vyzývám všechny čtenáře k vyjádření názoru na věci, které tu uvedu (zájemci o zaslání souboru se všemi mými připomínkami ať se mi ozvou na výše uvedený e-mail), a hlavně, aby sem napsali důležité připomínky, které podali nebo které chtějí vznést.

Úvodem musím konstatovat, že návrh vůbec není špatný. Nicméně obsahuje některé problematické části, které je třeba dořešit. Někde to možná půjde na úrovni interpretace, resp. změnou formulace, ale někde to asi stačit nebude.

Největší problém je v tom, že se přes veškerou snahu nepodařilo uspokojivě vyřešit členství kolektivů bez právní subjektivity (oddíly, kroužky):
II. Členství v ČSOS
...
3. Vznik členství
...
3.3. Členství fyzických osob v ČSOS podle odst. 2.2. tohoto článku stanov vzniká dnem, kdy písemnou přihlášku (každé jednotlivé z nich nebo jejich společnou přihlášku podepsanou osobou oprávněnou jejich jménem jednat)...

Kdo a na jakém základě dá takové osobě oprávnění? Takové oprávnění by zase muselo být dáno písemně s podpisy všech (u dětí jejich zákonných zástupců), případně by je musel dát zastřešující klub, resp. škola – a jsme tam, co jsme byli - :( . Navíc takovéto členství je podle odstavce 2 jenom individuální - se všemi důsledky. Například když za měsíc vstoupí do kroužku někdo další, musela by se zase podat přihláška. Takhle to opravdu nejde.

Další problém vidím u krajských svazů:
IV. Organizační složky ČSOS
...
2. 2. Organizačními složkami ČSOS určenými podle místní působnosti jsou krajské svazy. Jednotlivé krajské svazy vykonávají svou působnost v územních obvodech...

Na rozdíl od sekcí není uvedeno, co mají dělat, ale jenom to, kde to mají dělat. Nějak tak tuším, že se zřizují, aby mohly čerpat dotace. V tom případě by ale možná bylo lepší, kdyby byly zřízeny jenom v těch osmi územních jednotkách na úrovni NUTS2. V každém případě by mělo být alespoň uvedeno, že pomáhají členům z daného kraje při sportovní činnosti v daném kraji. Ostatně když se něco nazývá "svaz", mělo by být uvedeno, kdo je jeho členem; předpokládám, že by to byli automaticky všichni členové ČSOS se sídlem v daném kraji. Pokud ovšem bude členství v krajské svazu takto nedobrovolné, mělo by existovat ujištění, že členům nepřinese žádné další výdaje.

Vznik členství právnických osob. Pokud je to míněno tak, že se všechny kluby budou nově hlásit (což je dost rozumné), mělo by se na to v doprovodných dokumentech včas upozornit a uvést, jaké údaje musí přihláška obsahovat (např. odkaz na webovou stránku, kde jsou stanovy).

Dále mám pár bodů, které v odeslaném souboru nejsou.
Základní práva jednotlivců: být volen či jmenován od 18 let věku do orgánů ČSOS
Základní práva právnických osob: účastnit se prostřednictvím svých delegátů určených způsobem a v počtu stanoveném vnitřními předpisy ČSOS jednání valné hromady ČSOS...
Jenže ustanovení o VH:
Nejvyšším orgánem ČSOS je valná hromada složená ze zástupců organizačních složek ČSOS delegovaných členy ČSOS, právnickými osobami, postupem podle vnitřních předpisů organizačních složek ČSOS.
nechává praktické uplatnění plně na libovůli složek. Předpokládám, že by se to dělalo "ako doteraz" - podle počtu registrovaných závodníků, ale je to poněkud na čestné slovo. Výše dovozuji, že členy krajského svazu jsou všechny osoby se sídlem v kraji, ale co sekce, které "zastřešují činnost" - mají vůbec nějaké členy?

Pokud jde o soutěže, používají se různá slovíčka, aniž je zcela jasný jejich vzájemný vztah. Předsednictvo na návrh sekce "schvaluje SOUTĚŽNÍ ŘÁD", předsednictvo sekce je oprávněno rozhodovat ve věci "ORGANIZACE SOUTĚŽÍ", zatímco podle čl. V odst. 2 sportovní akce VYPISUJE A ŘÍDÍ (bez bližšího určení) ČSOS. To by bylo dobré nějak jasněji uspořádat. Je taky dost paradoxní, že předsednictvo sekce má pravomoc tvořit a upravovat pravidla, ale o nižším předpisu (soutěžní řád) rozhoduje předsednictvo na návrh sekce.

A konečně do návrhu stanov se nedostal můj návrh, že ČSOS pověřuje organizační složky, aby jeho jménem sjednávaly a uzavíraly smlouvy s pořadateli (podle pravidel OB "pořadatelskými subjekty") smlouvy o pořádání závodů. Doufám, že alespoň praxe taková bude, žádné jiné uspořádání si neumím představit.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)