Re: Re: Re: MČR štafet a klubů, SJC


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Petr Hrouda , posláno: 13.10.2009 14:58:07, z adresy: 147.251.34.95

Nemapování vývratů budiž (je věcí každého zda dá nebo nedá do mapy "pomíjivé objekty" - teď jsem dělal jednu malou revizi po 11 letech a v lese z těch původních byla odhadem tak třetina), naopak u výrazných stromů nesouhlasím s Jirkou Mrázkem (viz níže v tomto příspěvku) - většinou jde o tak jasné stromy, že je hloupost se těchto objektů zbavovat jen proto že někde někdo zmapuje i pochybné kusy.

Co se týče divácké farsty, tak za to bych (ještě že nejsem hodnotitel :o) strhnul body. Pamatuji na hodně smíšené pocity členů nároďáku ze sprintu na MS v Japonsku (přístupné kontroly, kde bylo dovoleno navádět běžce) a tady jste se vydali stejným směrem, proč? :o( Krásné divácké farsty by šly třeba v protisvahu s rozptýlenými keříky (bez přímého kontaktu závodníků s přihlížejícími), ale pokud něco takového nemáte k dispozici, tak by stálo za to se zamyslet zda takové "zpestření" má smysl. Tady jste akorát zatáhli běžce mezi chatky, kde člověk musel hodně zbrzdit, aby to v 1:15000 umapoval, a ještě se proplétal mezi lidmi - jako trénink na Benátky dobrý, ale na mistrovství ČR neee... To je asi věc, za kterou bych hlavně ty body strhnul - podobné ptákovinky si zkoušejte na oblasti, pouťáku či vícedenních, ale úroveň mistrovství takto nesnižujte.

No a absence ubytování v tělocvičně - myslíš vážně, že to byl záměr?!?! (Doteď jsem se bláhově domníval, že vám něco vybouchlo nebo tak...) Tak to je hovadina, tělárnu považuji pro velký závod za naprostý standard. To si jako myslíš, že orienťáci jsou tak bohatí, aby si na závodech platili za trojcifernou sumu chatky (pokud jsou tvrďáci, kteří jdou i v říjnu do "studeného odchovu"), potažmo penziony a podobné (obvykle od 200 výš)? Jistě, řada z nich to preferuje, ale nedat na výběr je slušně řečeno projev toho, že vám na závodnících až tolik nezáleží... Mimochodem, součet ubytovací kapacity míst, která jste nabídli v rozpise, byl něco kolem 600 - to opravdu zbylých pár stovek lidí jelo spát domů nebo si prostě museli poradit jak umí?

>Tak já tam budu muset taky do toho lesa ještě muset vyrazit to omrknout :-)
>
>Jinak jsem rád, že některé naše novinky se setkaly s pozitivním ohlasem. Zkusili jsme 3 - nemapování vývratů, divácká farsta, absence ubytování v tělocvičně.
>Novinky a zpestření se do OB snažíme zavádět odjakživa. Občas za něco sklidíme kritiku (třeba samolepící ochranná fólie na mapě, volné pořadí kontrol na oblastních závodech), občas se něco chytne (liniová fáborkovaná trať pro děti, mapy 1:5000 pro členité skalní terény).
>Budeme rádi (a nejen my) za jakékoliv připomínky, názory nebo nápady, čím pořádání závodů oživit a zpestřit.
>
>>Ahoj, poznámku o posunuté kontrole jsem psal já. Nejdřív k věci: Kontrola měla popis význačný strom. Byla daná na (dle mého názoru) dost nevýznačném stromě, podle mého odhadu aspoň o těch 30m vedle. Hlavně ale byla schovaná ve smrčkách a závodníci ji většinou nacházeli podle štítku na stromě. I v závodním tempu si všimnu, pokud nabíhám kontrolu v rohu paseky a ona tam není (další možnost je, že neseděla mapa). Věřím, že jsi vše zkontroloval, domnívám se, že problém vznikl pokácením původního stromu a umístěním kontroly na "náhradní" objekt roznašečem (?). Výraz hanba! je jistě expresivní a snad jsem si ho měl odpustit, ale stojím si za tím, že takto kontrola na velkém závodě vypadat nesmí!
>>
>>Co z toho plyne: nemapovat význačné stromy. Na vaší mapě nebyly vývraty, a nikomu myslím nechyběly. Možná by se toto mělo stát normou na velkých závodech, minimálně pro měřítko 15000. Začku výrazný strom změnit na "osamělý strom" - byl by pouze na loukách a nebo pasekách. Myslím to ještě vážněji než Jirka Jansa svůj superranking.
>>
>>K hodnocení závodů: Taky se nestačím divit, například poznámku "shromaždiště na úrovni oblastního žebříčku" jsem nerozluštil dodnes. Co je ale mnohem horší - známkování nefunguje. Například sprint v Liberci měl po dvou hodnoceních průmer 5 jen s minimálnm komentářem, přitom šlo o dobře postavený závod, pouze v pro někoho nezvyklém terénu. Dost by mě zajímalo vyjádření autora.
>>
>>V hodnocení chybí kolonka "terén". Mnozí hodnotitelé pak mají tendenci terén směšovat se stavbou tratí.
>>
>>Hodnocení stavby tratí je v současném systému povrchní, založené na vlastních dojmech z lesa, v lepším případě na prohlídce tratí na obpostupy.cz, což stojí dost času. Proč mám ale věnovat svůj čas objektivnímu hodnocení něčeho, co jiný KKT smázne pětkou?
>>
>>Navrhuju změnu: zavést "hodnotitele", což by byl člověk z jiného oddílu, který by k tratím na základě podkladů v OORGu nebo OCADu zpracoval podrobnější vyjádření (něco jako hlavní rozhodčí). Mohli by být třeba 3 takoví lidé na jeden závod. Je to dost práce, tak nevím jestli by to stálo za to.
>>
>>Proč je hodnocení anonymní taky nevím, klidně bych ho zpětně "odanonymnil".
>>
>>Jirka Mrázek
>>
>>>Od začátku roku sleduji oficiální hodnocení závodů ČSOB a docela se bavím :-). Vzhledem k tomu, že hodnotitelé se skládají z velké části z R1 je až neuvěřitelné, jaké výplody dokážou ve svém hodnocení občas vymyslet.
>>>Proto jsem napjatě očekával smršť kritiky a nevybíravého hodnocení našeho MČR štafet a klubů podpořenou všeobecně zažitým závistivým klišé z dob normalizace a 90. let minulého století, že SJC prostě neumí uspořádát závody bez průseru – a i kdyby ano, tak nějaký průser si stejně každý remcal najde.
>>>A hodnocení přesně podle mých očekávání na sebe nedala dlouho čekat – viz výběr z prvních 4 hodnotitelů: kontrola posunutá z pokáceného stromu o 30 jinam do křoví: hanba!, údolíčko vypadalo v mapě stejně ač bylo mělké či hluboké, naprosto nevhodná mapa pro mistrovský závod, informace na webu před závodem pozdě, naprosto nezajímavé tratě, příšerná nevyrovnanost farst, velmi nedostatečné shromaždiště, u některých velmi slabý pytlík.
>>>
>>>A teď moje komentáře:
>>>
>>>kontrola posunutá z pokáceného stromu o 30 jinam do křoví: hanba!
>>>Buď konkrétnější a napiš, o kterou kontrolu se jednalo – osobně jsem jako HR prošel všechny kontroly a o žádné posunuté o 30 (pravděpodobně metrů) jinam nevím. Pokud během závodního tempa rozpoznáš takovou chybu, musíš asi krokovat a máš můj jednoznačný obdiv!
>>>
>>>údolíčko vypadalo v mapě stejně ač bylo mělké či hluboké
>>>Prosímtě vysvětli mi, jak se má v mapě lišit mělké údolíčko od toho, které je o 4 metry hlubší – rád se nechám poučit.
>>>
>>>naprosto nevhodná mapa pro mistrovský závod
>>>V čem byla nevhodná? Já jsem stavěl tratě klubů a ze všech kontrol postavených od stolu (více než sto) jsem byl kvůli mapě nucen po průzkumu terénu posunout jednu jedinou – a to se mi stává naprosto výjimečně, většinou je nutné přesunout celou řadu kontrol.
>>>Již stará mapa tohoto prostoru byla velmi kvalitní a mapaři, kteří dělali víceméně revizi porostů odvedli dobrou práci. Ano, hustníky byly občas nepromapované – tu a tam chyběla světlinka, tu a tam možná nějaké to rozhraní – ale právě z tohoto důvodu byly kontroly v hustnících na jasných a jednoznačných objektech – posed, výrazný strom, cesta, průsek, kupka,…
>>>Takže ještě jednou – v čempak pro tebe byla mapa naprosto nevhodná?
>>>
>>>informace na webu před závodem pozdě
>>>Pokyny a parametry tratí jsme na internet vystavily v úterý v noci – co je na tom pozdě, když soupisky štafet stačilo odevzdat v pátek večer a soupisky klubů v sobotu večer?
>>>
>>>příšerná nevyrovnanost farst – byl bys radši, kdyby byly všechny farstované kontroly 20m od sebe a všechny štafety nebo družstva doběhla do cíle najednou? To by ti přišlo atraktivní? Mně teda ne, ale to je věc názoru. Příklad – Petr Losman vybíhal na poslední úsek družstev téměř společně s Michalem Jedličkou – Sosák si vyžral na rozdíl od Jedly horší farsty, i přesto probíhal diváckým úsekem pouhých 30s za ním. Závěrečný úsek měli všechny kluby (kromě žáků) nefarstovaný – a zároveň postavený tak, aby každá mapová chyba byla potrestána – kdyby Sosák nechyboval, byl by na sběrce společně s Jedlou, který na oplocence v hustníku nechal 20-30 sekund.
>>>
>>>velmi nedostatečné shromaždiště
>>>Kdy jsi byl naposled na závodech, kde byla během jednoho víkendu 2 různá shromaždiště, kde bylo vše potřebné a jak auta, tak autobusy parkovali téměř přímo na shromaždišti? Divák, který chtěl vidět, ten viděl. Divák, kterému vadí, že okolo něj jsou další diváci a je asociální, ten neviděl…
>>>
>>>u některých velmi slabý pytlík
>>>Pokud jsi měl během závodu slabý pytlík tak doufám, že nyní již ho máš v pořádku. Pytlík všech pořadatelů byl během celého mistrovského víkendu naprosto ok ;-)
>>>
>>>a ještě špatné ozvučení..
>>>.. ano, to ozvučení špatné bylo, nemá cenu se na cokoliv vymlouvat – slibujeme, že příští rok pořídíme nové reprobedny a kvalitnější mikrofony, abyste si mohli komentář našich spíkrů dokonale vychutnat!
>>>
>>>
>>>Tímto mým výlevem chci upozornit na jednu zásadní věc – anonymní hodnocení závodů je úplně na prd. Budiž to poučení pro příští rok – vlastní systém hodnocení podle vážených průměrů je podle mě již téměř ok, ale anonymita toto hodnocení značně znehodnocuje. Ať se pod to každý podepíše a jsem zvědav, kdo se postaví za tak nevybíravou a často nechutnou a závistivou kritiku – nejen našich, ale i ostatních závodů.
>>>
>>>Pořadatelé, nenechte se znechutit kritikou remcalů, kteří většinou nikdy nic neuspořádali a umějí jenom kecat a kritizovat z tepla domova od počítače, čímž si asi kompenzují nějaký svůj komplex méněcennosti.
>>>
>>>A ještě poslední věc - prosím Jirku Jansu, ať zde uveřejní výsledky MČR podle svých oficiálních propočtů - to, jak to dopadlo o víkendu je věc jedna, ale to, jak to mělo dopadnout je věc druhá - takže Jirko kdo vlastně vyhrál to mistrovství? :-)
>>>
>>>Obdivuju všechny, kdo to dočetli až sem,
>>>Tomáš Kalenský, SJC
>>>
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)