Re: Re: Re: Re: týmový ranking - výsledky za červenec - váha jako zajímavý fenomén


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Houba , posláno: 12.8.2009 22:45:24, z adresy: 147.251.34.95

Když už jsme u toho, tak bacha na pohlavní dimorfismus! U chlapů jde o to, jak maj velkej pupek, těžký kosti, nazobaný svaly atd..., ve všech případech jde ale o váhu víceméně rozloženou kolem těžiště těla, která se s tím tělem pohybuje plusmínus přímo - tady se dá dobře jednoduše počítat s tou celkovou váhou. U bab bude naopak nezanedbatelnou roli hrát část těla, která se při běhu pohybuje vpravo-vlevo, různou měrou tak narušuje plynulost pohybu a může mít velkou váhu u lehkejch holek i naopak ... takže tady budou potřeba úplně jiné osobní koeficienty a až se budou tvořit, hlásím se jako certifikovaný kozoměřič! :o)

>s tou váhou to rozhodně není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.
>
>Současné OB totiž stále bere váhu každého jedince za jeho osobní věc, resp. za výsledek jeho rozhodnutí. Ale já jsem zde již několikrát uváděl záležitosti různých somatotypů - z tohoto úhlu pak již individuální rozhodnutí hraje menší roli a větší roli má dědičnost, vlohy. Přičteme-li pak k tomu socioekonomické otázky (např. že v kapitalistické společnosti je méně času na pomalý vytrvalostní trénink), zjistíme, že některé somatotypy mají v současné společnosti při OB závodech o dost horší startovací pozici.
>
>A tím se přeneseně dostávám k onomu sporu klasika vs. middle. Zatímco odskákat (vycházím z toho, že orientační běh není ve skutečnosti během ale - pokud je trať v lese s alespoň nějak náročnou podložkou - sadou skoků) v lese 35 minut při middlu zvládne i 80 kilový běžec víceméně vyrovnaně (musí samozřejmě být dostatečně silově vybaven) s dejme tomu 65-kilovým běžcem, při 90 minutovém skákání je to již o dost těžší, ne-li - vezmeme-li opět do úvahy socioekonomické otázky - nemožné.
>
>
>Celé téma je pak ještě zajímavé doplnit historickou vsuvkou o 80. létech a OB ve Švédsku, kdy tento sport byl vcelku silně zasažen anorexií - ovšem nikoli ženskou, ale mužskou. Při jediné disciplíně - klasice - která je co se týká hlídání si váhy nejvíce náročná, byl na běžce kladen tlak jít s váhou co nejníže - výsledkem pak bylo rozšíření se anorexie mezi orientačími běžci.
>
hmmm, a nežrali tam pak twarohové rakvičky...?



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)