Stanovy – co by v nich být rozhodně nemělo


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Honza Kramoliš , posláno: 9.7.2009 18:01:18, z adresy: 212.47.23.108

V poslední době se uplatňuje podivné pojetí vnitřních předpisů svazu a projevuje se tím, že se předpisy zabývají věcmi, které svazu naprosto nepřísluší. Tak např. v pravidlech se uvádí "Při přípravě sportovní akce je pořádající subjekt povinen dodržovat všechny obecně závazné právní předpisy..."; v disciplinárním řádu potom "Disciplinární řád napomáhá tomu, aby členové českého svazu orientačního běhu ... při výkonu své činnosti v rámci ČSOB dodržovali obecně závazné právní předpisy České republiky...", jakož i "Disciplinárním přestupkem člena ČSOB je porušení - jakéhokoliv obecně závazného právního předpisu České republiky z oblasti ochrany životního prostředí nebo užívání lesů; nebo - povinností stanovených smlouvami či dohodami uzavřenými mezi ČSOB a orgány veřejné správy nebo vlastníky lesů; při pořádání sportovní akce v orientačních sportech." Protože předpokládám snahu protlačit podobné perly i do připravovaných stanov, je třeba si věc trochu vyjasnit.

Obecně závazné předpisy musí dodržovat každý a při jakékoli činnosti – v tom je právě ta obecná závaznost. Konstatovat tuto povinnost v našich předpisech je tedy nadbytečné, což vám potvrdí 9 z 10 právníků. Samozřejmě pořádající subjekt není při pořádání o nic "více" povinen než kdokoli jiný při jakékoli činnosti. V podstatě je mi proti mysli, abychom ze sebe tímto způsobem dělali blbce. To potom taky můžeme do předpisů napsat, že neděle je první den následující po sobotě, což je nepochybně taky pravda, navíc docela významná při pořádání víkendových akcí - :) .

Další nesmysl vyplývající z (bohužel) platného znění DŘ je ten, že disciplinární rada (a předsednictvo coby odvolací orgán) má posuzovat, zda byl porušen obecně závazný právní předpis – což jim ovšem nepřísluší ani náhodou; i toto si můžete ověřit u právníků. K takovému posouzení jsou příslušné orgány: orgány činné v trestním řízení, správní orgány atd. – v žádném případě nějaké občanské sdružení. Takže pokud se někdo domnívá, resp. má podezření, že došlo k porušení obecně závazného právního předpisu, je povinen to příslušným orgánům oznámit. Což ovšem není zrovna v našem zájmu, protože by to poškozovalo pověst nás všech. Podobné problémy je tedy třeba řešit jinak a slůvka "porušení zákona", "protiprávní jednání", "trestný čin" apod. neříkejte a hlavně nikam nepište a už vůbec ne do vnitřních předpisů.

Nechci vyhrožovat, ale ještě chystám jeden příspěvek, kde navrhnu, jak by se podobné věci daly ošetřit.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)