Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: krátké disciplíny a hlasování o nich + poděkování


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Jiří Jansa , posláno: 25.5.2009 21:18:32, z adresy: 84.16.234.138

„JJ, kdyby jsi misto toho narikani ze nemas na klasiku a vsechny tve vymluvy (skolne a pod) zacal trochu trenovat, tak bys klasiku treba i rozumne ubehnul.“

Ahoj,
zatímco po Veličenstvově označení mě plačkou jsem byl naštván, nyní ti dávám plně za pravdu, opravdu naříkám a brečím. Ale nikoli kvůli tomu, že bych nenatrénoval na klasiku (ostatně do A finále jsem se vždycky nějak prokousal), ale proto, že se mi pravděpodobně stále nedaří oddělit subjektivitu od objektivity (omluvou mi budiž, že ve společenských vědách to je oproti fyzice či matematice opravdu obtížnější).

Jdeš na to sice po čapkovsku, tedy že za vším mým psaním vidíš osobní příběhy (ať již můj či odposlouchaný), ale společně s naším velikánem se mýlíš v tom, že si toto zkreslení člověk neuvědomuje. Uvědomuje a snaží se vyvarovat.

„Klasika vzdycky byla kralovska disciplina OB a doufam, ze tak zustane i do budoucna.“

Klasika byla kralovskou diciplinou, ale me spise zajima proc a jak se bude situace vyvijet ? A zde nachazím tyto odpovědi a trendy:

A) klasika je disciplina z historie, kde vsechno bylo delsi. Dovolat se do Londyna trvalo několik minut (v současné době pár sekund), MS v šachách se hrálo měsíc (v současné době tuším dva dny), auta jezdila 50kou (110kou). Kratší disciplíny tak ani moc nepřícházely na mysl.

B) Socioekonomicke souvislosti – klasika je tak trochu socialistickou disciplinou (bez jakychkoli kvalitativnich hodnoceni). Pokud se podivam na země, kde se tento sport provozoval, tak muzeme videt, ze to je prevazne v zemich s bud socialistickym zrizenim, ci s velkym socialnim systemem (Skandinavie). To pak umoznovalo utvrzeni discipliny klasika jako te hlavni discipliny, která ale v kapitalistickém systému neuspěla, jelikož si na sebe nevydělala a přesto byla pro sportovce náročná.
Zároveň je nutné zmínit náklady na mapu na klasiku, dříve se v tomto směru na korunky tolik nehledělo.

V současné je tomuto konec a řekl bych, že struktura soutěží např. ve světovém poháru pořádaném i u jinak velmi konzervativních Švédů jasně napovídá, co má a co nemá budoucnost. Pokud tak výkonostní OB nechce být jen studenstkým a veteránským sportem (a po zavedení školného dokonce jen sportem středoškolským a veteránským), pak bych řekl, že rozvoj krátkých disciplín se více než nabízí.
Zároveň jsou menší náklady na mapu, middle je na mnohem menším prostoru než na klasika.

C) V ČSR pak OB bylo rovněž jakousi známkou revolty, sebrat se z ošklivých měst a vyjet do přírody, kde vás nikdo nevidí, to je sice malý, ale přesto čitelný politický čin. To pak člověk příliš nepřemýšlel nad tím, zda je klasika tou správnou disciplínou, byl rád, že je rád.

V současné době se to změnilo, městečka začínají krásnět, není před kým kam utíkat, nemusíme se schovávat. Proto je OB ve městě – sprint - plnohodnotnou disciplínou (a ze socioekonomických důvodů, které jsem zde rozváděl minule, pro mě i tou nejspravedlivější).

D) Kvalita map byla o hodně menší než nyní, proto musela být hlavní disciplínou ta, která vyžadovala od běžců velkou generalizaci.
V současné době se lesní mapy stávají čím dál přesnější, opět o důvod méně proč trvat na klasice jako na hlavní disciplíně, když je zde velká generalizace objektů.

E) OB zároveň spojovalo sportovce s láskou k přírodě, běhalo tedy více lidí než nyní, jelikož tolik takových sportů zde nebylo. Lidé neměli kvalitní horská kola, vybavení na multisport apod.. Z toho důvodu se dařilo klasice jako hlavní disciplíně, jelikož ta je těmto sportům nejvíce podobná.
Ale v současné době to je jinak, vytvořily se zcela samostatné disciplíny přeběhlíků jako MTBO, lidé mají prostředky na multisport (ten např. ve Švédsku odvádí od OB vcelku dost potenciálních běžců), u OB bych tak řekl, že zůstaly ti, co opravdu mají rádi běh a orientaci po precizní mapě, nikoli jen pobyt v přírodě. A pro ně je middle přesně to (resp. měl by být, bohužel je dle mě trochu kratší než by bylo ideální, 45 minut by bylo lepší), jak má OB vypadat (jen mi zde trochu nesedí hobby běžci, jelikož by jim mělo vyhovovat 50 minut po precizní mapě v terénu s mnoha detaily a přitom proti většině návrhů na zkracování brojí. Ale možná jen trend stoupající obliby middlu pro hobby běžce nepostoupil dostatečně daleko, např. na Vysočině už H21D (tedy trať svoji délkou odpovídající middlu) běhá více lidí než H21C (tedy onu zkrácenou klasiku)).


Takže toto jsou dle mě objektivní důvody, které jsem ve společnosti shledal jako podklady pro rozvoj krátkých tratí. Aby neubývalo klasik, tak jsem navrhoval jen souběžné vypisování krátkých tratí, kdy to bude možné a kdy to pořadatel zvládne a zároveň vytvoření částečně oddělených soutěžích v jednotlivých disciplínách. Ale od toho, abych určil, co je reálné a co nikoli, zde nejsem já – společenský vědec a internetový spisovatel - od toho je zde soutěžní komise a struktura OB funkcionářů.
Ale možná jsem jen – stejně jako Schumpeter se svojí dynamikou společnosti v době, kdy ostatní modelovali stacionární systémy – předběhl dobu a mnou nastíněné scénáře přijdou o dost později. A nebo se mohu mýlit jako on v zániku kapitalismu.


Jinak bych rád poděkoval všem účastníkům sobotního večerního OB fóra o rozvoji soutěží za poklidnou atmosféru, myslím, že došlo k vyjasnění vzájemných pozic a uklidnění situace. Zároveň se omlouvám těm, které jsem zde v průběhu diskuzí urazil, jak říká můj kamarád slovenský preťekár: „internetová diskusia znesie všetko,“ a tak jsem k tomu pravděpodobně (usuzuji z některých ohlasů) mnohdy přistupoval (je to tak trochu úděl jedináčků si svoji pozici vydupávat). Nyní se zde snad již vrátíme k masarykovskému humanismu, vzájemné úctě a neanonymním příspěvkům (ostatně já svoji činnost omezím, chystám se opět běhat a co bylo třeba dovysvětlit, bylo dovysvětleno tímto příspěvkem. Dopadlo to tak stejně jako s knihou „Život a dílo skladatele Foltýna“ - nedokončena, ale hlavní myšlenka načrtnuta..)


Na úplný závěr bych chtěl poprosit jednoho běžce, trochu tuším že z Pragovky, aby ve štafetovém davu na prvním úseku nevykřikoval mé jméno (a potažmo nevykřikoval vůbec).
Nosíš na zádech starobylý název Praga, což byla za první republiky značka kvality a její otcové zakladatelé byly známy svoji obchodní odhodlaností, inženýrským umem, dělnickou zarputilostí, ale zároveň s tím vším i slušností.
Nekaž tedy svými činy tento odkaz, i když osobně si myslím, že ti již oddíloví kolegové sami vyčinili a tento odstavec tak je zbytečným.










>JJ, kdyby jsi misto toho narikani ze nemas na klasiku a vsechny tve vymluvy (skolne a pod) zacal trochu trenovat, tak bys klasiku treba i rozumne ubehnul. Klasika vzdycky byla kralovska disciplina OB a doufam, ze tak zustane i do budoucna. Vzpominam na 90-ta leta, kde oba vikendy byla klasika z casy viteze cca 100 -110 min. To se taky trochu vice trenovalo a nikdo neprskal, ze na to nema.
>
>>já myslím, že ta anketa by smysl měla, to jak by byla vypovídající, je samozřejmě ve hvězdách.
>>
>>řekl bych, že je zde v dospělých velká spousta závodníků, co může mít na krátkých tratích velký potenciál, ale v současné chvíli se pro ně jen na ně nevyplatí trénovat, jelikož je málo závodů. Takže to pak končí takovým tím výkonostním paběrkování, na klasice to nějak odběhnou a na middle jsou zase pomalý.
>>
>>No, a otázkou je, zda je počet a zájem takových závodníků natolik velký, aby se vyplatilo budovat soutěže na krátkých tratích pro ně jakoby navíc, tedy stavět o 1-2 tratě navíc.
>>
>>Konzervativní většina je mi jasná, dokonce si myslím, že by spíše uvítala formát klasika + zkrácená.
>>
>>S těmi sprinty máš pravdu, ale nejsou k sobě nijak propojeny, nedá se z jednoho závodu postoupit do hlavní soutěže apod. Ale to myslím, že se bude postupem času měnit, až bude stoupat kvalita (a hlavně regulérnost, já jsem na oblastích snad regulérní sprint neběžel) oblastních sprintových závodů.
>>
>>Pro Petra Hroudu:
>>Bylo to samozřejmě za Rakouska-Uherska, Schumpeter byl nejmladším profesorem v dějinách této říše. Ovšem v Černovci(y) se mu nelíbilo, už po 2 měsících prohlásil své kolegy z profesorského sboru za maloměšťáky a jal se objevovat kouzlo nočního života. Co si budeme nalhávat, zůstalo mu to i v době, kdy byl ve Vídni ministrem financí a poté hlavním bankéřem místní banky (která pak zkrachovala a on s ní, to byly ještě zlaté časy, kdy za výsledky banky nesli bankéři osobní odpovědnost).
>>
>>
>>
>>
>>>Jen kratce: Jirko, nema (bohuzel) smysl delat anketu na webu, co kdo chce behat a jak mit poskladane vikendy, protoze hoooodne velka cast jezdi na zavody, aniz by se po nich na internetu pidila. Proste jedou nekam na vikend na Becka a az cestou se dozvidaj, jestli to jsou dve klasiky, nebo kdy se co bezi. A myslim, ze velka cast z nich jsou konzervativci, kteri by dalsi zkracovani pobytu v lese odmitali...
>>>
>>>Takze vysledek ankety by vubec nemusel byt vypovidajici...
>>>
>>>A kdyz uz mam hlasovat, tak jsem pro zachovani stavajiciho stavu. Sprinty se totiz zacinaj probojovavat samy. Treba i v utery odpoledne, ale lidi si je najdou..
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)