Re:


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Starouš , posláno: 16.2.2009 9:20:30, z adresy: 85.160.83.220

Je mi jasné, že si někdo vyloží chodník jako část urban (patří přeci k barákům) a silnici, po které jezdí auta jako non-urban :-)))

>Vcelku záměrně jsem v předchozím příspěvku pouze přeříkal oficiální výklad ke značce 529 a nesnažil jsem se tento výklad hodnotit z mého, resp. obecného pohledu. To bych se totiž zase rozčílil nad sebestředností mapové rady a zahledění se do těch jejich závodů IOF (pro které je klíč ISSOM určen), aniž by mysleli na použitelnost klíče v jiných podmínkách, kdy třeba pořadatel není schopen zajistit aby "doprava byla vykázána mimo prostor pro orientační sprint", jak norma předepisuje (kapitola 2.4). Pak jsou důsledkem různé národní či individuální varianty, na které pak nadávají reproši, že prý potřebují i na místních závodech závodit na mapách se stejným klíčem jako v zahraničí. Nehledě pak na různé opravdu zvláštní odchylky. Závěrem tedy: rozlišování hnědých ploch nějakou intenzitou dopravy není v ISSOMu IOF povoleno, tmavší hnědá se má používat pouze v prostorech mimo město/park (= v lese) pro zvýšení čitelnosti debilní značky pro vozovou cestu.
>
>Pokud jde o problém kříže, tak použít ho pro kostel nebo hřbitov je v ISSOMu stejný prohřešek jako hvězda pro synagogu. Je to totiž symbol NEPŘEDPISOVÝ který (překvapivě) v ISSOMu není (ačkoliv v "lesním" mapovém klíči je).
>
>Rysák
>
>>V Benátkách, kde není žádná pozemní doprava, nemá rozlišování hnědé barvy smysl. Bílou (předpoládám, že se to nezměnilo, dlouho jsem tam nebyl) v Benátkách snad pro pozemní komunikace léta nepoužívají. Zato jsem použití bílé zažil v Římě, což ve městě čtyřproudých komunikací nepochybně rozhodování negativně ovlivňuje. Rozlišování hnědé určitě nemá smysl v centru Tábora (nízká dopravní frekvence, přitom omezená rychlost aut). Zato třeba v Praze si nepoužití alespoň dvou hnědých nedovedu představit.
>>
>>Jinou specialitou Prahy jsou synagogy. Ve Starém a Novém Městě je jich rovných pět! Domnívám se, že předpisový symbol kříže by Židy nutně urazil (viz známá osvětimská aféra). Vytvořil jsem proto jako nový symbol Davidovu hvězdu. Mešitu v Praze naštěstí nemáme (alespoň o ní nevím). Také na Starém židovském hřbitově by asi kříž nebyl nejsprávnější.
>>
>>Jiným problémem jsou komunikace a parky na střechách budov. Řešením může být vedle předpisové šedé barvy použít pro budovy na vyšší úrovni klasickou černou (v Praze např. nová budova Národního Divadla či budova Akademie věd). Většinou jsem ale řešení nedokázal vymyslet (brána Pražského hradu směrem na Opyš).
>>
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)