Petice za 1denní MČR na klasické trati


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: jiří jansa , posláno: 4.12.2008 10:41:33, z adresy: 195.113.47.120

Petice za jednodenní MČR na klasické trati

Po delší tvůrčí odmlce přicházím s dalším návrhem - tentokrát s peticí za 1 denní MČR na klasice. Jaké mě k tomu vedou důvody:

Klasická trať je definována jako závod v OB na 90-100 minut, nikoli jako 2 denní závod na 60 a 90 minut. Způsob, jaký funguje nyní, zcela tuto disciplínu zničil (běžec má trénovat, aby byl co nejlepší na 90 minut, ne na 60´ + 90´). To, že díky dvoudennímu mistrovství jsou zkresleny výsledky, zmiňuji jen na okraj (doba se posunula, klasika se již obecně do kapitalistické společnosti nehodí, tak proč ji současným 2 denním systémem ještě extremizovat ?).
Pokud bychom to hodně přehnali, můžeme ve své podstatě prohlásit současné MČR na klasické trati za neregulerní.

Tak od kritiky se přesuneme ke konstruktivním návrhům, jakým způsobem by mohlo MČR na klasické trati probíhat ?

1) podobným způsobem jako MČR ve sprintu (tedy část běžců z rankingu (30) + reprezentace + např. oblastní závody či ze závodů elity). MČR je pak rovnou finálovým závodem pro cca 30-40 běžců, zbytek běží nějaký lépe rankingově ohodnocený závod nebo bojuje přímo o další umístění. Tím by stoupl důvod, proč ranking existuje, když v současné době jde jen o to neustále si hlídat počet 10 závodů, nevýhodou je zase dlouhý posun v rámci soutěží.

2) Otevřená kvalifikace + finále, akorát budou týden od sebe (víkendová dvojkombinace Klasika – krátká k tomu přímo vybízí). Protiargument o finanční náročnosti cestování 2krát přes celou republiku je dle mě zástupný, jelikož jde o vrchol sezóny a tudíž by se nemělo hledět na kačku.

3) Nějakým postupným výběrem běžců v průběhu sezóny (zde se nabízí tolik variant, že je nebudu vypisovat).

Již jen jako perličku uvedu, že by jednodenní systém rozhodně pomohl stavitelům, jelikož by nemuseli vtěstnávat do 1 lesa kvalifikaci + finále, čímž trpí trať jak sobotní tak nedělní. V případě spojení s middlem by šlo o velmi dobrý systém.

Tak asi tak, pište, co si o tom myslíte.

Apeluji i na pokrytce, co se mi tady posmívají, kolik jsem toho již napsal. Pokud máte čas na to závodit v 10ti závodovém rankingu, zajisté si ho najdete i na těch 20 minut k sepsání něčeho smysluplného.
Dále bych rád poprosil, aby mi lúza zaslala své anonymní osobní útoky na mail a neobtěžovala zde čtenáře. Výměnou nabízím, že si reakce na svůj příspěvek přečtu až zase za 14 dní.




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)