Nový název... OVOSČMS


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Rysák , posláno: 26.11.2008 12:31:36, z adresy: 94.112.134.114

Já myslím že nový název naší sdružující organizace, aby vyhověl co nejširšímu spektru požadavků, by měl být "Organizace vybraných orientačních sportů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku" (přičemž ignoruji různé návrhy anglických či polozkratkovitých názvů, které pokládám za zcestné).

Zdůvodnění:

Organizace - nejobecnější pojem pro subjekty sdružující občany či spolky. V ČSTV sdružené subjekty používají označení Svaz, Asociace, Federace nebo Unie, z toho jediné české slovo je právě Svaz (a ten bych proto nejradši volil i já). Zajímavé je i to, že sdružení starších tradičních sportů jsou vesměs pojmenována jako svazy, kdežto asociace a pod. jsou sdružení pro sporty zavedené a rozvíjející se v poslední "moderní" době...

Vybrané orientační sporty - současná situace je taková, že ve Svazu orientačního běhu jsou sdružené i sporty, které orientačním během evidentně nejsou (nebo jen z poloviny:-)) jako je LOB). Jinde navrhované označení "orientační sporty" je zase příliš široký a zahrnoval by vlastně též radiový OB, rogaining, HROB, orientační potápění a bůhvícoještě (je geocashing také orientační sport?). To by se těmto orientačním sportům možná nelíbilo... Pojem "vybrané" pak navíc ponechává možnost do budoucna přibrat třeba vozíčkáře či jiné extremní O-

V Čechách, na Moravě a ve Slezsku - to by byl ústupek nacionalistickým nárokům menšin, dalo by se také použít oficiální "v České republice", osobně bych ale nejradši volil jen přídavné jméno "Český/á" na začátku označení naší nové organizace:-))

Výše navržený název má i tu výhodu, že jeho zkratku zatím nikdo jiný nepoužívá (na rozdíl od ČSOB či ČSOS) a doména je určitě také ještě volná:-)

delegáty VH zdraví
Rysák
(OSN - neregistrovaný)




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)