Re: Farstování na M ČR štafet a klubů


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Kurej , posláno: 3.10.2008 10:23:54, z adresy: 85.71.215.18

Ty, Jedla, a neziska finismen moznost bojovat o lepsi vysledok aj tym, ze jeho spolubezci zo staf/druzstva mali ten pytlik kratsi na svojom useku? A nie svojim vykonom, ale "stastim"? Nemali moznost vyuzit to a vytvorit na predavke naskok, ktory by umoznil bojovat o lepsi vysledok? Teoreticky by sa tak finismeni zbehli niekde pred zberkou a rozhodoval by az dobeh na "faborkach"... Ale nieco na tom, co pises, bude.

>M ČR štafet a klubů je za námi. Pořadatelsky to byl určitě vydařený šampionát a když se k tomu navíc dostavilo babí léto, tak je výsledný dojem ze závodů velmi pozitivní. Přesto bych si dovolil poukázat na dvě skutečnosti související se stavbou tratí, které mě trochu zamrzely. Obě se týkají farstování.
>
>1. Necitlivé farstování v závěru posledního úseku.
>Nepovažuji za nejšťastnější, když finišman některé štafety vyfasuje v ryze běžeckém závěrečném úseku (pouhé dvě minuty před cílem) o několik desítek metrů delší farstu. Bylo tomu tak jak v závodě štafet, tak v závodě klubů. Samozřejmě, že vše bylo dle pravidel a všechny štafety měly na chlup stejnou trať se stejnými kontrolami, ale asi je trochu rozdíl v tom, jestli máte na dohnání rozdílu této farsty celý úsek nebo pouhých 400 metrů.
>Určitě je nesmysl nakazovat stavitelům, aby závěrečný pytlík nebo poslední kilometr byly pro finišmany nefarstované. Každý závod je jiný a finišman by neměl tušit, že teď se už stačí do cíle jenom odvést. Myslím, že stavitel by ale měl finální část posledního úseku postavit tak, aby někoho nepřipravil nevyváženou farstou o možnost, bojovat o lepší výsledek.
>
>2. Nefarstovaný třetí úsek (nejkratší mužský) v závodě družstev.
>Tato skutečnost mě osobně zklamala víc než ta prvně zmíněná. Myslím, že nefarstovaný úsek do tohoto závodu nepatří. Vůbec nic neřeší a závodník běžící na čele nemá v podstatě žádnou šanci o únik. Stejně tak je osamocený závodník znevýhodněn oproti větší skupině. Necelých třicet minut v průhledném lese vydrží běžet za někým v háku spousta chlapů. To vše umocňuje fakt, že někteří ještě během vlastního úseku (díky označení v piktogramech) přišli na to, že úsek není farstovaný.
>V tomto případě bych se přiklonil k tomu, aby bylo v pravidlech jasně definované, že při závodě klubů musí být všechny úseky farstované. Vždyť už tím, že musíme běžet kus do lesa, zaběhnout na diváckou kontrolu (třeba i opakovaně) a běžet divácky atraktivní (ale delší) doběh, máme nefarstovaných úseků na tratích dostatek.
>
>Tento příspěvek jsem nenapsal proto, abych pohanil stavbu tratí letošního M ČR, ale chtěl jsem na zmíněných příkladech poukázat na to, co by se příště dalo (podle mě) vylepšit.




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)