MČR, ranking a soutěže


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Jiří Jansa , posláno: 23.6.2008 12:00:02, z adresy: 62.240.183.85

Ahoj, tak tady je muj pohled na souteze v OB. Je mi jasne, že se tím teď nikdo ze soutěžní komise zabývat nebude (proč taky nyní), ale tak alespoň prezentuju kompletně svoje nápady, když už jsem s tím začal, a začnu tím diškuzi nad tím, jak má vypadat soutěžení v OB.

Některé věci jdou proti sobě, některé jsou nerealizovatelné, některé logické nesmysly, cílem je, aby soutěžní komise, až bude rozhodovat, měla co nejvíce podkladů a možností z čeho vybírat.Čili doufám, že se tady objeví i jiné pohledy běžců, kteří jsou například se současným systémem spokojeni.


Pro ty, co se nechce cely cist, kratky abstrakt:
- 2 rankingy, kratkodoby 3 mesicni a 3 zavody,,, dlouhodoby celorocni 10-15 zavodu
- v breznu, dubnu (prip. rijnu,zari) se vybihaji body na kvetnove souteze, podle techto bodu nasazovani do E,A,B,C na narodakach,, pocitaji se 3 nejlepsi vysledky
- na MCR ve sprintu zmenit nasazovani,,, bud opet podle 3 mesicniho rankingu, nebo podle oblastnich mistrovstvich
- MCR na KT, MCR klasika, MCR dlouha, MCR nocni otevrene pro co nejvice bezcu, zde jen omezeni podle ochranaru apod.,,, MCR na KT,MCR klasika stejne jako nyni 2 kolove, v nedeli nemusi bezet vsichni,ale jen ti, co se nominuji
- Upravy v rankingovem vzorci


Návrh na změnu systému ranking a nasazování do soutěží v OB:
:
Jake vlastnosti mi na soucasnem systemu vadi:
- příliš závodů počítaných v rankingu, což by mi vůbec nevadilo, pokud bych mohl běžet MČR, když je nemám
- uzavřenost MČR (dovedu si představit, ze někdo chce zavodit jen na MCR, zbytek si jezdi, jak se mu chce)
- ranking za 1 rok je příliš dlouhý na nasazování do závodů
- pokud člověk vypadne z kolotoče závodění, je velmi dlouhá doba, než se dostane mezi běžce ze svojí výkonnostní skupiny
- oblastní mistrovství nemají žádnou hodnotu
- nejvetsi problem je při nasazovani do MCR ve sprintu, kde vliv toho, ze se pocitaji zavody 1 rok zpet, je nejvetsi. Na sprint se da natrénovat pomerne za kratkou dobu, nikoli ziskat body na start v zavode. Rozdil mezi 150. zavodnikem v rankingu a 70. je dle meho nazoru u sprintu velmi maly, proto mi prijde, ze branit nekomu ve startu tim, ze omezim účast podle dlouhodobe souteze, je nespravedlive (za měsíc či dva tréninku lze zcela vymazat rozdil mezi 150. a 70. na sprintu)

Jaké jsou cíle:
- umožnit větší fluktuaci závodníků mezi kategoriemi E, A a B
- nominovat na jednotlivé závody podle momentální výkonnosti
- otevřít MČR více zájemcům
- zvětšit soutěživost
- umožnit závodění jen na MČR
- 2 rankingy – dlouhodobý jako soutěž ve všestrannosti (počítá se celý rok, 10-20 závodů), krátkodobý na nasazování do závodů (3 měsíce, 3-4 závody)

jak by systém vypadal:
ranking – pro výpočet bodového zisku používat body z celoročního rankingu za loňský rok, pro nasazování používat krátkodobý ranking

brezen – pro výpocty rankingovych bodu pouzivat dlouhodoby ranking z lonske sezony či ranking září, říjen, listopad
duben – to same

květen
na květnová Áčka používat na nominaci do kategorii E, A a B ranking za březen, duben (dubnová mistrovství by měla být otevřena všem zájemcům, či s nějakým malým omezením,viz dole). Počítat jen 3 nejlepší výkony.
Pokud by se zdálo, že je závodů málo (zde by asi chtělo, aby oblasti uspořádali v dubnu jeden dvojzávod – sprint, krátká), zároveň sousední oblasti si nekonkurovali těmito 2 závody apod., použít i ranking za říjen, potenciálně za září.
Tím, že se počítají jen 3 závody, není tak velký problém vyjet z rankingově slabé oblasti na jeden dvojzávod oblasti silné.

Červen
Používat ranking za březen, duben, květen.

Září
Na Áčka používat ranking za červen,( červenec, srpen )(potažmo duben, květen, pokud by se shodlo na tom, že hodnotit prázdninové závody není zcela vhodné)

MČR
Zároveň změnit systém nasazování do MČR, více ho zpřístupnit i pro běžce, kteří buď ne tak často závodí (at jiz v OB ci vubec), či nevybírají si závody podle toho, jaké rankingové body si vyběhnou. Výsledek v MČR každý rok by pro ně mohl být motivací, každý rok by si porovnali, jak dopadli. Nevidím problém v tom, že se na MCR sjedou jak vykonnostni tak i hobby běžci, kvalifikace určí, jaké finále kdo poběží.

MČR dlouhá a noční – otevřené, pokud je nutné ho uzavřít, tak výsledkem dlouhodobého rankingu (viz dole) do počtu závodníků, které je nutné).

MČR krátká – otevřené, pokud je nutné ho uzavřít, tak výsledkem dlouhodobého rankingu (viz dole) do počtu závodníků, které je nutné). Nedělní finále by mohlo být omezeno jen do určitého počtu závodníků (stejně jako nyní – finále A,B,C a D, ti, kdo se nenominují, v neděli buď neběží, či poběží nějakou tréninkovou trať,,,, ale může záviset na pořadateli, může vypsat finále i E,F, je to na jeho kapacitě).

Pokud je u MČR na KT nutné větší omezení, používat onen 3 měsíční ranking.

MČR sprint – používat 3 měsíční ranking – březen, duben, květen (či říjen, březen,duben,květen). Úplně nejlepší by bylo na MCR sprint používat 3 měsíční ranking sestavený jen ze závodů ve sprintu a middlu, ale tady jde o práci navíc. I když i použití klasiky má svoji vypovídací hodnotu, většina běžců zde získává méně bodů, a tak se jim tento výsledek nebude započítávat. Čili u spousty běžců se nakonec budou počítat jen ty middly a klasiky.
Jiným způsobem by mohl být větší důraz na oblastní mistrovství, zjistil by se průměrný počet startujících z jednotlivých oblastí na MČR ve sprintu a tolik postupujících by postupovalo z jednotlivých oblastí z přeboru ve sprintu.
Ci by se vzalo prvních 70 v dlouhodobem rankingu za lonskou sezonu, zjistil počet zavodniku z jednotlivých oblasti, a o tato mista by se zavodnici utkali na oblastnich mistrovstvich. Ve sve podstate by tak dlouhodoby ranking zajistoval pro oblasti mista na MCR.
Takový systém by pak mohl fungovat tak, že by po proběhnutí oblastních mistrovství se udělal seznam závodníků, kterí se nominovali, a druhý seznam závodníků, seřazený podle rankingu, kteří se nenominovali. Tito závodnící by čekali, kdo před nimi se nepřihlásí.
Tímto systémem by se rovněž zajistilo, že by byl umožněn start běžcům, co na les a klasiku v ní již nemají takovou fyzičku, ale na asfaltu jsou dobří. Stačilo by se nominovat přes oblastní mistrovství.

MČR na klasice – stejné jako krátká.

Pokud existuje tlak na omezení účastníků, ze strany jak pořadatelů, tak např. ochranářů na závody MČR, řešením by mohlo být stanovení stropu pro počet mužů a počet žen, s tím, že pořadatel by podle například celorocniho rankingu rozhodl, koho vpustí či nikoli do počtu, který je schopen zvládnout a který je povolen. Závodnící se přihlásí na MČR a čekají, zda se prihlasi ci neprihlasi bezci před nimi, podle mnozstvi bezcu.

Ze systému nasazování vyjmout reprezentanty, ti bezi, co chteji.
Vícedenní závody nepočítat do krátkodobého rankingu, ale do dlouhodobého ano.

Celoroční ranking by byl vyhlášen vždy za kalendářní rok. Jednalo by se o soutěž dlouhodobou, součet 10-20 nejlepších závodů by vypovídal o schopnosti daného závodníka závodit v rozličných terenéch po Čechách a v rozličných disciplínách.

Sezona orientaka by tak vypadala nasledujicim zpusobem:
V breznu a dubnu bojuje o co nejlepší nasazení na národní závody, aby měl možnost získat co nejvíce bodů. Pokud někdo v breznu, dubnu (a potažmo rijnu, zari) neziska body ke sve spokojenosti, ma dostatek sanci se vratit zpet mistrovstvím ve sprintu a MCR na KT ci oblastmi, aby v zari mohl byt opet nasazen do co nejlepší kategorie.
Jeho celoroční snazeni se promitne v celoročním rankingu.
Budou tak existovat vedle sebe 3 souteze stejne jako nyní:
Mistrovství
Gigasport (moc nevim, co se tam, pocita a nepocita, ale to je nyní jedno)
Dlouhodoby ranking (10-20 zavodu)

Rankingový vzorec: změnit v rankingovém koeficientu položku PB na průměr nejlepších 3 a ne 5 (to pomůže rankingově slabým oblastem), zároveň nějakým způsobem zmenšit váhu průměru těchto závodníků v celkovém výsledku závodu (v tom vzorečku jsem se celkem dost dlouho hrabal, ale na ideální řešení jsem nepřišel. S narůstajícím časem roste důležitost průměru 5 závodníků nad důležitostí časového odstupu, což je správně (vteřina na klasice je něco jiného než vteřina ve sprintu), ale dle mého názoru je ten nárůst příliš rychlý, ale možná se mi to jen zdá. U národních závodů, MČR, apod. zvětšit koeficient závodu a zvýraznit roli umístění.
Tady to uz je jen takovy doplněk, který jsem ani původně nemyslel, ze je dobrej, ale nakonec mi celkem prijde: Kategorii A na MCR a na narodakach nebrat jako samostatnou kategorii ale jako podkategorii E apod (první z A je poslední + 1 v E), tedy při vypočtu rankingu ma zavodnik z kategorie A mensi ranking z umístěni, ale zase ma lepsi body ze času na průměr nejlepších 3 zavodniku. To by mělo vest k tomu, že příští měsíc budou nahrazeni.




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)