Licenční smlouva dle autorského zákona


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: kipketer , posláno: 27.10.2007 16:03:39, z adresy: 85.160.102.57

Nemám čas to rozebírat. Nejdůležitější paragrafy, které vymezují práva autora mapy a práva vydavatelského oddílu dle autorského zákona jsem označil.

§ 46
Základní ustanovení
(1) Licenční smlouvou autor poskytuje nabyvateli oprávnění k výkonu práva dílo užít (licenci) ... a nabyvatel se zavazuje, není-li podle § 49 odst. 2 písm. b) sjednáno jinak, poskytnout autorovi odměnu.
(2) Autor nemůže poskytnout oprávnění k výkonu práva dílo užít způsobem, který v době uzavření smlouvy ještě není znám.
(3) Nabyvatel je povinen licenci využít, ledaže je ve smlouvě sjednáno jinak. Ustanovení § 53 tím není dotčeno.
(4) Smlouva vyžaduje písemnou formu, poskytuje-li se licence jako výhradní.
(5) O podání návrhu na uzavření smlouvy jde i tehdy, směřuje-li projev vůle i vůči neurčitému okruhu osob.
(6) S přihlédnutím k obsahu návrhu nebo k praxi, kterou strany mezi sebou zavedly, nebo zvyklostem může osoba, které je návrh určen, vyjádřit souhlas s návrhem na uzavření smlouvy provedením určitého úkonu bez vyrozumění navrhovatele tím, že se podle ní zachová, zejména že poskytne nebo přijme plnění. V tomto případě je přijetí návrhu účinné v okamžiku, kdy byl tento úkon učiněn.


§ 47
Výhradní nebo nevýhradní licence
(1) Licence může být poskytnuta jako licence výhradní nebo licence nevýhradní, nestanoví-li zvláštní právní předpis4a) jinak. Nevyplývá-li ze smlouvy jinak, má se za to, že jde o licenci nevýhradní.
(2) V případě výhradní licence autor nesmí poskytnout licenci třetí osobě a je povinen, není-li sjednáno jinak, se i sám zdržet výkonu práva užít dílo způsobem, ke kterému licenci udělil.
(3) V případě nevýhradní licence je autor nadále oprávněn k výkonu práva užít dílo způsobem, ke kterému licenci udělil, jakož i k poskytnutí licence třetím osobám.
(4) Nevýhradní licence získaná nabyvatelem před následným poskytnutím výhradní licence třetí osobě zůstává zachována, pokud není mezi autorem a nabyvatelem takové nevýhradní licence sjednáno jinak.
(5) Smlouva, kterou autor poskytne třetí osobě licenci v době, kdy trvá výhradní licence nabyvatele k témuž způsobu užití, je neplatná, ledaže nabyvatel výhradní licence k uzavření takové smlouvy udělí písemný souhlas.




>Cituji Směrnici pro tvorbu map ČSOB:
>1.4 Autorství mapy
>Výkon autorského práva ke zpracované mapě vzniká vydavateli převzetím díla od zpracovatele. Zpracovatel je autorem mapového díla a pověřuje vydavatele k výkonu jeho autorských práv. Předmětem převzetí se rozumí podklady v analogové formě (kartografické originály na foliích či deskách) či digitální formě (např. soubor .ocd), příp. vytištěné mapy. Vydavatel má právo s dílem nakládat dle svého uvážení na základě smlouvy o výkonu autorského práva. Může převést právo k užití díla na jiný subjekt autorskou smlouvou za autorskou odměnu; autorské právo však nadále zůstává autorovi (zpracovateli). Výkon autorského práva bude na mapě vyznačen v tiráži mapy značkou © a názvem vydavatele. Použije-li jiný subjekt originální analogové podklady či digitální podklady ve vektorovém tvaru k vytvoření mapy, je povinen uvést ochranu autorských práv ykonávaných vydavatelem v tiráži mapy. Zpracovatel nesmí
>poskytnout digitální podklady třetím stranám bez souhlasu vydavatele. Chce-li vydavatel jako
>podkladu použít mapu pro OB (LOB, MTBO, orientační závod po stezkách, sprint), je povinen
>mít písemný souhlas vydavatele této mapy.

>
>Směrnice by měla vycházet z platné legislativy. Samozřejmě si dovedu představit smlouvu, kdy bude výslovně uvedeno, že výkon autorského práva zůstává zpracovateli. Obvyklé to není, ale myslím, že pár map takto vydaných u nás bylo. Mapař pak vlastně půjčuje své dílo různým subjektům a pro oddíl to má výhodu, pokud neplatí plnou cenu díla. Pokud ale platí plnou, pak se asi svého práva zbytečně nevzdá (i když někdy jsou mapaři páni).




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)