Re: Re: Re: Re: Opticky husté mapy


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Krtek , posláno: 2.10.2007 21:25:59, z adresy: 195.113.108.143

No, nedá mi to, a připojím se se svou troškou do mlýna.

- Uvědomujete si vůbec kdo převážně mapy na závody dělá?
Amatéři, lidé co chodí do lesa po práci a o víkendech a do tmy tam smolí mapy. Nečekejte tedy zázraky. Nedodržování klíče, nedostatečná generalizace, nekvalitní mapy - to jen tak nezmizí. Já sám jsem vyprodukoval už přes 50 map a můžu říct že když jsem dělal tu 30tou stále jsem se ještě něco nového naučil.

- Kde jsou oni kartografové profíci kteří nám zajistí kvalitní mapu a dodržování klíče?
Odpověď je jednoduchá - mapují v zahraničí neboť v Česku se nejsou schopni pořádně uživit (sám to mohu potvrdit, neboť 2,5 roku jsem se takto živil). Důvodů je několik: svaz limituje startovné, nedává pořadatelům dotace, pořadatelé nemají dost sponzorů, stále panuje větší ochota poslat do lesa členy oddílu kteří to zmapují za babku než profíka. Musíme si také uvědomit, že mapování je v našich podmínkách sezónní práce, tudíž mapař si musí vydělat na zimu a možná sem tam si může odskočit zamapovat někam na jih evropy. Otázka: Jsou dva živnostníci. Automechanik a mapař. Kolik zaplatíte za hodinu práce automechanikovi a kolik mapařovi?

Laser apod. - svaz sice uzavre s oddily smlouvu o poradani ve ktere je offset napsan, ale uz ho nemuze nijak financne postihnout za nedodrzeni vzhledem k tomu ze mu na dotacich na Acka nedava nic. Poradatel neni blby a umi si spocitat kolik ho stoji laser oproti offsetu + trate, takze smlouvu se svazem ma na haku.

Hl. kartograf - ukolem hl. kartografa neni spravovat kusy ostatnich maparu. jeho ukolem je zajistit pripravu podkladu, co jejich nejlepsi kvalitu, ridit mapovaci prace (co kdo bude mapovat) a nasledne zajistit napojeni jednotlivych dilu, doplneni mapy o severniky a tiraz a odeslani mapy poradateli. To ze oddily nejsou ochotny zaplatit za zaverecnou revizi jednim maparem je take vec ktera se na kvalite map podepisuje. Castou chybou ktera se stava je to, ze mapar si nadefinuje vlastni klic s nestandardnimi znackami a ten se pak dostane k nejakym maparum na jine mapovani a uz se to tam "masti" hlava nehlava. Tento nesvar se da odstranit - Mapova rada muze pripravit mapovy klic a poradatel celostatnich zavodu muze byt ve smlouve zavazan, ze pouze tento klic bude pouzit pro mapovani.

ISOM, ISSOM, apod. - vývoj mapových klíčů je vždy záležitost obtížná. ISSOM je od začátku tak trochu nešťastná záležitost, neboť tento klíč byl vyvinut "na objednávku" jako protiváha klíče PWT. Jsme v situaci, kdy máme dva docela odlišné mapové klíče pro jeden sport, což z mého pohledu není dobré. Jak se asi musí cítit když začátečník jeden den běží sprint na ISSOMu a druhý den závod na ISOMu? Kapánek zmateně. Doufejme, že snad v budoucnu, s novou verzí ISOM (2015?) dojde ke značnému sblížení těchto klíčů.

Zaver kdyz to shrnu: Hlavu vzhuru a budme radi ze mame zavody na cem behat, nebot je lepsi bezet zavod na spatne ci diskutabilni mape, nez nebezet zavod vubec!

PS: Mapy hodnoti zavodnici vselijak. Casto bych ale pral tem, kteri jeste nikdy mapovani nezkusili aby si vzali fosnu a tuzky a vyrazili kousek toho lesa zmapovat :-)


>Když už se tu Kála "obul" proti nešvarům českých mapařu. Tak bych si taky trochu přisadil. V posledních letech se hodně diskutoval mapový klíč pro sprinty a vyšel z toho ISSOM 2007. Proč pak musí mít ČSOB svůj vlastní ISSOM 2007? Kolik dalších zemí má svoje vlastní klíče pro vlastní závody se zdůrazněním, že tento klíč (několik symbolů) nesmí být použito pro závody IOF...???
>
>Čeští mapaři měli hodně dobrých připomínek k podobě ISSOMU, některé se prosadit nepodařilo. Ale nakonec finálová podoba klíče ISSOM je podle mě zdařilá. Zato ony české odchylky jsou zrovna dost nevhodné...
>
>...ale to je asi tak jediná věc, co se pod hlavičkou IOF podařila ;-)




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)