ofset, laser, 1:10000, WRE


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Kala , posláno: 29.5.2007 0:44:46, z adresy: 213.168.180.140

Prave jsem zfinalizoval mapu a trate na nedelni middle SJC, odeslal do Jilemnice k tisku a tak mam cas prihodit si tady svou hrstku do mlyna.
SJC uz nejaky ten zavod usporadal (neco dobre, neco prumerne, neco spatne, co si budem nalhavat). Nasi dvorni ofset tiskarnou byl po dlouhou dobu RK tisk Jicin. Mapy bez problemu, za slusnou cenu, proste pohoda. Pro orientacni beh ovsem samotna mapa nestaci ? je potreba na ni dostat nejakym zpusobem tu fialovou trat.
A tady na ofsetu nastava problem ? pro kazdou barvu separace CMYK je potreba vytvorit zvlastni kovolist (osvit barvy na kovove desce, ktera se vklada do tiskarskeho stroje). C, M, Y, K ? to mame ctyri kovolisty. Za kazdy s nich se plati fixni castka. No a kdyz chcete ofsetem tisknout i vsechny trate, musite vytvorit kovolist pro kazdou trat zvlast. Jde nejen o cenu, ale hlavne o to, ze kazda trat (kovolist) se musi samostatne licovat ? a to se pri nejlepsi vuli nikdy nepodari stoprocentne, nehlede na to, ze na tiskare musi dohlizet orientak, ktery vi, kam ma trat padnout. To je, vazena mapova rado, hlavni duvod, proc se stale vice poradatelu uchyluje k primemu tisku na laseru, kde proste trat na mape vyjede tak, jak ji zadal stavitel v Oorgu nebo v Ocadu. Je jasne, ze kdyz porovnavate tisk ofset vs laser pod lupou (a Honza Langr porovnava pod lupou :-)), vyjde ofset zatim o neco lepe. Ale konkretne laser tiskarna v Jilemnici ma parametry takove, ze pouhym okem rozdil prakticky nepoznate. Jen vse spravne nastavit ? a na tom jak VRL, tak SJC ve spolupraci s Honzou Langrem pracuji. Muzu vsechny zavodniky registrovane v CSOB ujistit, ze neexistuje poradatel, ktery by chtel zamerne vytisknout zavodnikum hnusnou a necitelnou mapu. Jak VRL, tak SJC budou tisknout mapy pro vikendove federaly laserem. A verte mi, ze velmi brzy prijde doba, kdy budete laserem tisknout vsichni!
K meritku 1:10000 na mape Bradlo ? to je ciste rozhodnuti vyboru oddilu VRL ? vetsina prostoru mapy Bradlo je skutecne v pohode na 1:15000, ovsem prostor kopce Bradlo, kam stavitel pravdepodobne chce zavest zavodniky byl na patnactce brutalne necitelny uz v roce 1990, kdy se vice generalizovalo a mapy byly mene presne. Zda je tento tah ku prospechu zavodnika ci ne se dozvime v sobotu. Nevim vsak, proc by to melo ovlivnit nominacni zavod na JMS ? zavodnik svetove tridy zabehne vyborne na jakemkoliv meritku.
WRE ? Pally prosimte nenech se omamit tou akcne vypadajici zkratkou ? v nasich zemepisnych sirkach to bohuzel znamena pouze to, ze na zavod ti prijede par polskych zavodniku ? kteri by prijeli tak jako tak ? a jako poradatel za to musis vyplaznout nesmyslny poplatek IOF (zpocatku jsem byl ale taky optimistictejsi).




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)