Re: Re: Re: Re: Re: Re: Petice proti hromadnému startu na MČR NOB


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: ALjoša , posláno: 28.11.2010 10:55:03, z adresy: 85.70.31.221

Musím zareagovat. Byl jsem pro hromadný start, ale jsem zásadně proti tomu aby ostatní závodníci (tj. zejména DH16, DH18) museli čekat, resp. se dívat na tmu v cíli a dobíhající světla .)
Jde o to, že dorostenci/ky tam jedou s cílem bojovat o medaile a ne dělat diváky a stát 80 minut v cíli. Jako trenér bych svého svěřence pěkně hnal, kdyby chtěl udělat něco takového. Takže to je ten důvod, proč jsem nesouhlasil s odloženým startem DH16, 18.

>S něčím souhlasím a s něčím ne. Bylo by to ale asi na dlouhé povídání.
>
>V Brně taky máme nočáky všech různých konceptů, rozdělovacích metod - intervalových/hromadných startů, ale rozhodně bych výsledky těch tréninků nesrovnával s nějakým výsledkem většího závodu. Na tréninku třeba ti nejlepší chyby taky udělají, ale závod je prostě něco jiného.
>
>Rád bych potom už jen něco málo doplnil k tomu doběhu kategorií startujících z hromaďáku - idea byla taková, že odstartují HD21, DH20 a ostatní kategorie budou mít start až po doběhu těchto kategorií - tím pádem by na finiš měla být divácká kulisa dostatečná. A celý závod by se vešel do standardního časového rámce (vyhlášení cca. v 1:00 jako obvykle). Tento návrh, ale bohužel neprošel u soutěžní komise a máme vypustit ostatní kategorie v průběhu kategorií hromaďáku.
>
>Jinak jak už jsem psal - jedná se pouze o tento jeden ročník MČR v NOB, který připravíme tak, aby byl regulérní a vyhráli ti nejlépe připravení. Pokud pak budou ohlasy špatné, budou všichni vědět, že tudy cesta nevede.
>
>
>
>>>Ohledně možných výsledků: Nemyslím si, že pokud přijede česká špička, tak se do popředí výsledkové listiny dostane někdo, kdo by tam při intervalovém startu nebyl.
>>
>>V tomto se právě neshodujeme. Já někdy i s těma reprošema nočáky běhám, a přestože běžím 80% rychlostí, mohu s klidem říct, že dělají někdy v lese pěkné blbosti. V intervalovém startu taková chyba v noci je tvrdě trestána. Naproti tomu v hromadném startu se stačí otočit, proč ostatní běží jinam, případně počkat půlminutu, a hned je tu další vláček, který kontrolu dohledá. V noci i ti nejlepší mají často problém utéct výrazně slabším běžcům, takže vláčky se spíše nabalují, než trhají.
>>
>>>K úrovni závodu: Přijde mi, že pokud někdo bude chtít uspět, tak bude muset mapovat stejně sám. Jako formou tradiční B finalista na MČR vím, že i kdybych s nějakým reprošem vystartoval, tak s ním určitě nedoběhnu a budu se muset závodem promapovat sám. Ti ostatní, co jsou na tom formou podobně jako já, mi při závodě moc nepomůžou. Protože jdeme stejně pomalu a dělají podobné chyby.
>>
>>Tady je rozpor v tom, čemu říkáš, že budeš mapovat sám. V hromadném startu stačí (pokud nejsi mašinka) kontrolovat, kam ostatní jdou, nemusíš moc přesně držet azimut, protože si zkrátíš myšky těch před tebou. Dohledat kontrolu sám skoro není možné - razící lidi v noci poznáš na 100m (světlo se zastaví a svítí do země).
>>
>>Mapovat sám, pod tím si představuji, že si musíš sám vymyslet postup, nemůžeš to kontrolovat podle ostatních, každou kontrolu musíš najít sám.
>>
>>Nevěřím, že si myslíte, že bude člověk muset mapovat při hromadném startu stejně intenzivně jako při intervalovém, natož, že by udělal stejné chyby. A hlavní problém vidím v tom, že nakonec o vítězi rozhodne finiš, takže vyhrát může fakt ten, který jen správně přehazuje výhybky a pak za to vezme. Tenhle faktor mi k MČR na nočním prostě nesedí. A dále - ten strhující finiš stejně nikdo kromě pořadatelů neuvidí, protože všichni budou v lese.
>>
>>Když se podíváte, komu se hromadný start nelíbí, tak jsou to skoro všichni účastníci pražské série F1, kde je hromadný start v noci ozkoušený fakt důkladně, minimálně 50 závody. Proto to pro nás na MČR nebude žádná "novinka", kterou je třeba vyzkoušet. Bude to spíše rutina s předem známými problémy. Už se těším až se budu na MČR po lese honit s Lorencem, Pápnem a Vrabcem a budem na sebe řvát: tolik lidí jsem ještě na efjedničce neviděl, voe co tady plašíš, kde je ta zku..ená kontrola, to bude až dál, atd.
>




Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)