Nový web ČSOS - připomínky


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: krajan , posláno: 13.7.2010 21:28:46, z adresy: 89.176.8.71

Svoje připomínky jsem sice napsal na všechny ty adresy, které byly uvedené v tom mailu o spuštění webu, (a na pár dalších), ale řekl jsem si, že mírně aktualizovanou verzi ještě pověsím sem. Ne že bych snad pochyboval o tom, že mám ve všem pravdu - :) , ale spíš doufám, že ještě někdo doplní, na co jsem zapomněl.

Stránky tedy vypadají hezky a jistě je třeba ocenit práci, kterou si s tím tvůrci dali. Graficky mi to nepřipadá vůbec špatné, samozřejmě pokud má někdo nějakou jinou představu a já ji nevidím před sebou, nemůžu to posoudit. Nicméně mám výhrady obsahové a samozřejmě taky vazby na další stránky - navenek rozhodně nevypadáme jako jeden svaz, což považuju za chybu. Optimální podle mého by byla obdobná struktura, jakou má IOF... Nicméně k věci:

DOMÉNY, URL

www.orientacnisporty.cz je velice dlouhé a pro cizince nesrozumitelné, přitom adresa www.o-sporty.cz je zřejmě volná a dala by se využít;
anglická verze by pak mohla být na www.o-sports.cz .
Pokud se ale budou používat k rozlišení jazykových verzí zkratky, je třeba připomenout, že pro češtinu je zkratka cs !! (CZ je zkratka země, podobně jako en je zkratka pro angličtinu, zatímco UK je zkratka země). To ví i Honza Tojnar. Tyhle věci by bylo dobré předělat co nejrychleji.

Není mi jasné, proč nemůžou být weby jednotlivých sportů přestěhovány (klidně v podobě, jak momentálně jsou) do příslušných podadresářů (např. www.o-sporty.cz/ob/); přístupová práva se snad dají ošetřit. Zdůrazňuji: nežádám, aby se stránky sekcí jakkoli měnily, jen aby se sestěhovaly do jedné domény. Jaký smysl může mít platit si webhosting zvlášť?

MENU

Některé důležité věci jsou utopené dole (to je holt ta optimistická optimalizace pro velké obrazovky...).

Je na zvážení, že by bylo v Menu namísto ČSOS uvedeno Svaz, protože ČSOS je vlastně název pro celý obsah stránek. Je totiž otázka, zdá má být web prezentací svazu, nebo prezentací českého orienťáku obecně.

Místo Adresář by mělo být uvedeno Kluby, protože žádné jiné adresy než klubové tam nejsou.

Protože spojení kalendáře s přihláškovým systémem je zřejmě v nedohlednu, měla by se po kliknutí na "Závody" rozbalit nabídka Kalendář závodů, Přihlášky OB, Přihlášky LOB atd. Samozřejmě by bylo dobré mít tohle všechno na svazovém serveru, ale pokud se to nedá prosadit, měly by tu být alespoň ty externí linky. Ne každého nového návštěvníka trkne, že má info o závodech hledat na stránkách sekcí a odkaz nic nestojí.

Odkaz na IOF je řádově důležitější než ostatní odkazy, takže by asi měl být přístupný přímo z úvodní stránky.

AKTUÁLNÍ ZÁVODY

Není mi jasné, proč jsou v přehledu závodů v pravém sloupci rozepsány vícedenní po jednotlivých dnech. K rychlému přehledu to rozhodně neslouží a všechny odkazy stejně vedou k jednomu rozpisu pro celé vícedenní. Nevím, zda se závody přebírají ze svazového kalendáře automaticky (zdá se mi, že ne), nicméně je jasně věcí webmastera, aby řekl, jakou formou tam závody mají být uvedené. Na základě vlastních zkušeností tvrdím, že se to stejně musí dělat ručně, protože v několika oblastech je běžná praxe, že rozpisy na oblastní závody jsou na úplně jiné adrese než jejich výsledky.

ADRESÁŘ KLUBŮ

Výchozí nastavení by mělo být takové, aby byl seznam všech klubů na jediné stráce a mohl se procházet prostým rolováním. Doufám, že se na tom pracuje.

ANGLICKÁ STRÁNKA

Ten odkaz na googlový překladač by bylo dobré co nejrychleji shodit, než si na to nějací cizinci kliknou a řeknou si "never more".

Celkem bych i byl ochoten většinu přeložit a myslím, že překlad úplně všeho s výjimkou zpráv by mi zabral jen pár hodin. Předem říkám, že bych se přitom držel terminologie stránek IOF jako ho*no košile. Samozřejmě by pořeklad měl někdo potom zrevidovat.

Pokud jde o zprávy, je to poněkud složitější. Autoři totiž píšou pro české orienťáky, resp. pro ty z nich, co se dobře orientují v problematice. Cizince potom jednak těžko bude zajímat, kdo vyhrál kdejaký pouťák, jednak by potřebovali dovysvětlit spoustu věcí pro nás samozřejmých (kluby, osoby, typické terény, události minulé sezóny atd.). Takže zprávy pro anglickou verzi by bylo třeba psát úplně zvlášť s ohledem na zahraniční čtenáře.

Pak bych je snad taky mohl překládat, pokud bych stihal, ale psát je rozhodně nebudu, protože u toho se na rozdíl od překládání musí přemýšlet - :) . Ale hlavně když se píše pro cizince, je třeba hodně vysvětlovat pozadí a souvislosti a já prostě takový přehled nemám.

Tak to by pro začátek snad stačilo...



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)