Přihlašovací systém


[ Odepsat ] [ Související příspěvky ] [ BEN - Bestíkovy noviny ]

 

NORD Service - velkoplošný tisk, digitální tisk

 


Autor: Honza Kramoliš , posláno: 20.1.2010 14:30:11, z adresy: 212.47.23.108

Úplně na začátku musím hodně zdůraznit, že si vážím všech, kteří pro orienťák něco dělají – a navíc zadarmo. Takže si vážím i velké práce, kterou vynaložil Mirek Chmelař na sw na pořádání závodů i na PS. Pokud tedy budu mít kritické připomínky, budou patřit vedení svazu a sekcí, které rozhodlo o povinném používání PS, aniž řádně vyhodnotilo jeho vlastnosti a fungování. Proto taky svoje připomínky ventiluji tady a nezasílám "na: prihlasky Zavináč obhana.cz", jak zní instrukce. Když se tedy žádný kritický přezkum nekonal, je pro něj nejvhodnější doba zřejmě právě teď - :) . S chutí do toho:

PS je velmi systematický a koherentní. Bohužel je pro neznalého uživatele nepřehledný, nevstřícný vůči neregistrovaným Čechům a obecně vůči cizincům. Jak by měl takový systém tedy vypadat? Co nejméně klikání, co nejméně stránek, co nejméně oken. Pokud uživatel zůstává ve stejné doméně, nemá otevírání nového okna žádný smysl. Co nejvíce informací a opcí na každé stránce, intuitivní ovládání, vše dvojjazyčně. Zkusme tedy říct, jak by se konkrétně měl současný PS změnit, aniž by se změnila jeho vnitřní logika.

První překážkou je úvodní stránka, přitom je v podstatě zbytečná. PS by měl být pro uživatele tak jednoduchý, aby běžně žádné informace o něm nepotřebovali. Většina z obsahu dosavadní úvodní stránky se pak dá schovat pod nějaký odkaz help nebo about. Domovskou stránkou pak bude stránka "seznam akcí" (dosavadní stránka "Výběr závodu"). Na ní vůbec nemusí být nastavení filtru "Vypiš závody dle zadání", protože najít v tabulce pouhým okem žádaný závod podle data, pořadatele nebo názvu zabere cca jednu a půl sekundy včetně rollování. V tabulce pak nemusí být první ani poslední sloupec ("Vyber", resp. "Informace"), místo toho bude klikatelný název závodu, který v témže okně zobrazí stránku "závod" obsahující současně informace o závodě i dostupné opce.

Tady je důležitá věc ta, že rozpisy závodů budou pro přihlášky odkazovat přímo na příslušnou stránku "závod". Na ní tedy budou uvedeny všechny informace o závodě a pro nepřihlášeného uživatele možnost výpisu přihlášených na daném závodě a přihlašovací okénko. Nemá smysl, aby se někdo přihlašoval dřív, než chce pořizovat přihlášku na konkrétní závod. Nemá smysl "přihlásit se jako neregistrovaný uživatel", uživatel se prostě bude pohybovat v systému jako nepřihlášený – s příslušnými omezeními. Výpisy přihlášených na závod se budou zobrazovat v témže okně a budou obsahovat tlačítko "zpět".

Přihlášenému uživateli se stránka "závod" zobrazí se všemi informacemi a všemi příslušnými opcemi a s tlačítkem "odhlášení". Stránka pro přihlašování na daný závod se bude otevírat ve stejném okně a bude obsahovat tlačítko "zpět". Při vkládání údajů o závodě bude pořadatel vázán výběrem z rolety s tím, že v nutných případech bude možné zvolit variantu "jiné – viz poznámka" (ale je potřeba omezit lidovou tvořivost např. při zadávání délky tratí). Mezi informacemi bude česky i anglicky zvýrazněn údaj "přihlášky na závod pro neregistrované" (uvádějící např. e.mailovou adresu).

Závodní registrace na sezónu bude v "seznamu akcí" uvedena jako zvláštní druh akce. Po kliknutí na ni se zobrazí příslušné pokyny pro registraci a přihlašovací okénko, resp. přihlášenému uživateli opce "registrovat na sezónu" a tlačítko "odhlášení". Stránka "registrace na sezónu" se bude zobrazovat v témže okně a bude obsahovat tlačítko "zpět".

Oddělení pěšího OB a LOB bude zajištěno tak, že budou existovat dva PS: jeden v doméně sekce pěšího OB, druhý v doméně sekce LOB. Takže už nám zbývá vyřešit v podstatě jen registraci uživatelů systému a nastavování práv.

Tohle všechno jsem tedy ochoten podrobně rozpracovat (rovněž zadarmo - :) ), pokud Mirek nebo náčelníci svazu řeknou, že to mám udělat a že se tím budou zabývat.



Související příspěvky



Odepsat

Tvé jméno:
Tvůj e-mail:
(není nutné)
Název příspěvku:
Text příspěvku:
Heslo: (napiš pozpátku ben)